Oroszvári Zichy kastély

Felvidék

Kastélyát 1841 és 1844 között gróf Zichy Emánuel építtette. 1872-ben Hugo Henckel vásárolta meg. 1876-ban a település alsó része leégett. 1906-ban a kastélyt gróf Lónyay Elemér vásárolta meg. Neve arra utal, hogy Árpád-kori várát orosz határőrnépek védték, melyeket Taksony fejedelem telepített ide. A település területén a bronzkorban a wieselburgi kultúra települése állt. Területén a római korban egy Gerulata nevű település állt. E vidéket a honfoglalás után orosz határőrnépek védték, melyeket Taksony fejedelem telepített ide, valószínűleg egykori várát is ő építtette 947 és 970 között. A várnak már nyoma sincs, mivel 1271-ben Ottokár cseh király leromboltatta. A 14. században bukkan fel német neve először “Kerselburch” alakban. 1410-ban “Orozwar” néven említik. A 16. században a török elöl menekülő horvátok telepedtek le itt, majd németek és magyarok érkeztek. 1646-ban Zichy István birtoka lett.
1910-ben 1802, többségben német lakosa volt, jelentős magyar kisebbséggel. Trianon után is Magyarország része maradt. A település 1947-ben a párizsi békeszerződés értelmében került az akkori Csehszlovákiához, addig Moson vármegye Rajkai járásához tartozott. A II. világháború után itt nyitották meg Csehszlovákia első magyar tanítási nyelvű alapiskoláját, amely a hatvanas években beolvadt a helyi szlovák iskolába. Ezt követően az oroszvári magyar gyerekek a pozsony-belvárosi Duna utcai iskolában tanultak, de a kilencvenes évek kezdetétől már nem jár oroszvári gyerek magyar iskolába.

http://www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=2157

Megy- ment a vita az OROSZVÁRI ZICHY KASTÉLYRÓL a SZÉP MAGYAR ÉPÜLETRŐL amely a Pannonhalmi Apátságot illetné meg a magyar és belga hercegi pár ajándékaként….. jogtalanság és lélekbánat mert szép és hatalmas az oroszvári határ menti romantikus műemlék – hófehér, az angol windsori kastély volt a mintája , U alaprajzú épületről van szó. Az 1800-aas évek közepén épült, 1844-ben készült el, Franz Beer tervei szerint neogótikus stílben. Természetesen gyönyörű és változatos angolpark tartozott hozzá, mint rendesen minden főúri rezidenciához. A parkban hasonló stílusú Szent Vid kápolna épült. A rekonstrukció talán folyamatban van.
Érdemes megállni és megpróbálni a bejutást, a belsők megtekintését kieszközölni, mert valódi szépségek, gazdag díszített enteriőrök, csúcsíves nyílászárók a jutalom.
(a lépcsőház, a díszterem , a freskók, a festmények, falfestések, fafaragások … nem tudom, sajnos ide még nekem sem sikerült bemenni pedig márt 4 alkalommal próbálkoztam, de nem adom fel). Több alkalommal volt borús időm a kerítés tövében, amit most fekete fehér fotókkal demonstrálok.
Kedves honfitársam ha Bécs felé autózol, vagy Pozsonyba készülsz egy kitérő igazán megéri hiszen az egyik leg leg magyar főúri lak az, ami a kerítés mögötti parkban látható.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.