Névjegy

 

Bagyinszki  Zoltán fotográfus, Gyula

(www.bagyinszki.eu)

(NYUGDÍJAS 2018. JANUÁR 1-től)

Érdeklődésének középpontjába a művészet, a műemlékek világa, a magyar történelem, a képi világ került. Kazincbarcikán, Miskolcon, Szegeden végezte iskoláit.  A Tisza-parti városban tanári, népművelői, majd kulturális menedzseri oklevelet szerzett. 42 éve él Gyulán. A fotózás, mint a megismerés  eszköze, lehetősége a Pajtás géppel kezdődött, majd az idő múlásával változott, bővült  a géppark: ma már  Nikon és Panasonic gépekkel dolgozik.

Tagja a gyulai Székely Aladár Fotóklubnak, a Gyula-Arad Baráti Körnek és a gyulai Október 23. Alapítványnak.  A kastélyokról készült fotói és könyvei révén a Magyar Történelmi Családok szervezete 1998-ban tiszteletbeli tagjává választotta.

Autodidakta módon képezte magát, 25 évvel ezelőtt kezdte az aktív fotózást, publikálást. Húsz témakörben több mint 100 alkalommal volt kiállítása Magyarországon és Európa sok városában. Honlapját egyre többen keresik föl amelynek több mint 1,9 millió látogatója volt az utóbbi években, ahol rendszerezetten több mint 1300 témában több mint 40.000 fotó látható.

Hazánk történelme, építészete, művészete, a természet szépségei kimeríthetetlen témát jelentenek számára.  A régi gyulai fotográfusok munkáját tisztelve, fotósétáinak kedvenc területe a vár , a kastély és a pezsgő gyulai belváros.

Szerzőként, társszerzőként 1998-99-ben került kiadásra első két könyve a magyar kastélyokról. Következő, a Kossuth Kiadónál megjelenő könyvsorozatának címe és témaköre a Magyar Építészet volt. A történelmi Magyarország legszebb alkotásait hat kötetben kb. 2000 színes fotó elkészítésével mutathatta be, amelyhez bejárta a 64 hajdani vármegyét.  Fotóival, tevékenységével ott volt a Gyula régen és ma könyvsorozat első kilenc albumának megszületésénél.

Unikumnak számít munkái között egy amerikai kiállítás kapcsán készült könyv, a Texas – A modern vadnyugat című képes album, amely 2001-ben készült. A debreceni Tóth Kiadóval készült munkái közül a várak és kastélyok bemutatását, továbbá az (összesen 700 oldalas) Erdély sorozatot tartja kiemelkedőnek, amelyek négy  színes albumban születtek meg. Erdélyország várairól, templomairól, városairól és a természet szépségeiről.

Másik kedvence az európai rangú hazai szecessziós építészet, amelyre Magyarország is büszke lehet. Hiányt pótló építészeti tárgyú albumként jelent meg az Alföldi szecesszió, majd a Szecessziós építészetünket reprezentáló különleges útikönyv (Corvina  Kiadó). 2015-ben a szecessziós építészet című kiállítás a brüsszeli Európai Parlament épületében is látható volt.

Ezt folytatva Bede Béla szerkesztésében magyar, angol, orosz nyelven készültek a legutóbbi fotós munkák a magyar borvidékekről és a magyar gyógyfürdőkről. Jelenleg a magyarországi tájházak és a népi építészet értékeit bemutató útikönyv fotóanyagát készíti.

A fotográfus a Gyulai Városházán dolgozik a közművelődés- rendezvények szakterületen. Főállása mellett, szabadidejében fényképezőgépével tovább járja a Kárpát – medence területét.  Az utazás, a fotó, a könyv, az internet világa számára már életmódot, életformát jelent.

Hálás a sorsnak, hogy aktív évezredet zárhatott, illetve nyitott, 35 könyv szerzője, társszerzője lehetett.  Köszöni felesége, Erzsébet kitartó türelmét és segítő támogatását.

Munkáját, több évtizedes közművelődési tevékenységét 2009-ben a kulturális miniszter Wlassics Gyula díjjal ismerte el.

“Sikeres gyulai” elismerést kapott 2004 évben és 2015-ben Gyula Város Képviselő-testülete  Gyula Város Szolgálatáért kitüntetésben részesítette.

2016. március 15 – én elismerésben részesült a Gyulán és környékén található hadisírok felkutatásáért, dokumentálásáért, folyamatos gondozásáért, valamint az Október 23. Alapítvány kuratóriumi elnökeként a múlt felkutatásáért, Honvédelemért ezüst fokozatot vehetett át. 

Jelenlegi munkája – fotós ( könyv ) feladata a magyar népművészek, népi iparművészek bemutatását szolgálja.

Elkészült közben a Kossuth Kiadó gondozásában a Magyar Építészet sorozat 3 kötetes “frissített” aktuális kiadása amelynek fotó anyagát döntő többségében a szerző készítette.

Két felnőtt fia és két unokája van. A legkisebb utódok közül, Luca már érdeklődik a fotózás iránt…

Kellemes időtöltést kíván Önöknek a honlapon kiállító fotográfus: Bagyinszki Zoltán

 

4 hozzászólás


 1. kuszu

  Köszönöm ! A lélegzetem elakadt a csodálatos felvételek láttán. Jajj Nagyvárad, Nagyvárad ,de gyönyörű is vagy !

 2. kovacs52

  Tisztelt Bagyinszky út!
  Az Új városháza lépcsőházáról készült fotóknál a leírás nem stimmel! A Városház utcai Invalidus leírása szerepel és nem Steind Imre Új Városháza épülete. Egyébként jó szemmel készült fotók. Nem gondolom, hogy dicséretem számítana…, de építészként kevés jó épületfotót látok.

 3. bzadmin

  Feladó: Gellért Kuba
  Dátum: 2013.02.28.

  Tisztelt Bagyinszki Úr !

  Szívből gratulálok Önnek csodálatos, mérhetetlen erőfeszítéseket rejtő munkájáért. Ilyent még soha nem láttam. Végtelenül örülök, hogy rálelhettem. Nagyon sok embernek elküldtem el képeit, Amerikába is.

  Azért örülök különösen a látottaknak, mert egy rózsaszín víziómat vélem felfedezni benne. Mindég arra gondoltam, hogy a Nemzetünknek Országunk fontos építményeiről, szisztematuikus összeállításban, olyan csodás felvételeket kellene készíteni, mindenek előtt az elrabolt területek műemlékeiről.Ezekhez az építés rövid történetét is csatolni kellene, hogy lássák nem az oláh kecske pásztorok,, a tót zbrunyók, vagy a szerb vandálok, de nem is az osztrák polgárok, vagy nemesek építették műemlékeinket, hanem történelmileg híres magyar családok, vagy közösségek hozták létre azokat.

  Nagyon sok helyen mind ezt talán még máig felelhető iratokkal, de nagyon sokszor az alkalmazott népi motivúmokkal, s az építményeken is fellelhető írásokkal, vésettekkel is lehetne igazolni az eredetet. Ezen elvek alapján területcentrikusan nagyalakú albumokat és rövid leírásokat kellene kiadni három nyelven a magyaron felül, s ezt mint dokumentumot minden ország követségének akár ajándékként át kellene adni, olyan rövid kísérő levéllel, hogy a magán tulajdon szentségét imádok milyen erkölcstelenül, maguk elveit is megtagadva osztogatták év ezredes tulajdonunkat vértolulásos politikai indulatukban teljesen érdemtelenül a gyűlölködőknek. Ez talán segíthetne egy teljesen jogos, történelemben is példa nélküli, egy nemzet holokausztját okozó Trianon szerződés felülvizsgálatához. Ehhez szponzorokat kellene keresni, hiszen van több mint száz milliárdosunk!

  Különben könyvek formájában is meg kellene jelentetni, hogy lássa ifjúságunk, hogy mit raboltak el tőlünk. Azt tapasztalom, hogy bennük kezd ébredezni a nemzeti tudat.

  Egyébként van egy anyagom, amely segítségével Nagymagyarország összes várát, azok alaprajzát meg lehet jeleníteni. Ha érdekelné, szívesen elküldöm Önnek.

  Kiváló tisztelettel

  Dr Kuba Gellért
  ny. egyetemi tanár
  okl. építészmérnök

 4. NAJ

  Tisztelt Bagyinszki Zoltán Úr !
  Nagy tetszéssel nézem fotó munkáit.
  Különösen örültem Szülővárosom KASSA képeinek.
  Kérésem, ha lehetne megadni a fénykép nevét, épület nevét, stb

  Köszönöm

  Egésztisztelettel: Németh Antal József
  építészmérnök

Vélemény, hozzászólás?