Bökényi Körös – jött az eső

Határon belül - 93.000 km2

Szentes városa mellett a Hármas-Körös 5,6 folyókm-ben található egy műtárgy, mely egyik nevezetessége is lehetne a haza építőmérnöki alkotásoknak.
A duzzasztó 1905-07. között épült fel, dr. Zielinszky Szilárd műegyetemi tanár tervei alapján. Ő volt a hazai vasbeton szerkezetek első nagy, mai napig tisztelt szakembere. Az első hazai vasbeton vízépítési műtárgy célja az volt, hogy segítségével hajózhatóvá tegyék a folyót. Így a duzzasztó mellett egy hajózsilip is létesült.
A duzzasztó ún. tűsgátas rendszerű. A mederbe 27 darab keretlábat helyeztek el, amit további 15 tűtartó cső egészített ki. Az így képzett szerkezetnek támasztottak 350 darab 4,64 méter hosszúságú vörösfenyő gerendát. Így 3,53 méter duzzasztási szintet tudtak elérni. A 6-700 tonnás hajók részére pedig egy 10 méter széles, 68 méter hosszú zsilip épült. A zsilipkaupk vasból készültek és kézi vezérlésűek voltak. Így egészen Békésszentandrásig hajózhatóvá vált a folyó. Itt 1942-ben épült egy másik szerkezet, amivel további 100 km-rel növelték a hajóval bejárható folyószakasz nagyságát.

http://epitos.blog.hu/2009/10/22/a_bokenyi_duzzaszto

A fotók jóval a Csongrádi Körös – torok felett  készültek, ahová autóval mentem el pár éve – földúton. A  Tű- sziget környéke szép zöld érintetlen természet benyomását kelti , a képeken az üzemcsatorna is látható, a klasszikus vasbeton duzzasztó – a zsilip viszont nem az üzemcsatorna  is szűken észrevehető.
aztán futás ( menekülés a földúton nehogy ottmaradjak, pár éve a Körösök vidékén fotóztam a jött az eső,  óriási  zápor és a z autóm a jó agyagos földön sajnos elakadt, teljesen betömődött a futómű.
– úgy kellett segítséget hívni , egy traktor mentette ki a járművemet , tényleg emlékezetes akció volt)  mert jött a haragos fekete felhő és a zuhé……

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.