Havi Archívum: 2014 szeptember 30, kedd

Tordai sóbánya EU. rekonstrukció után

Erdély - Partium

A sóbánya az 1932-ben történt bezárása után feledésbe merült a második világháború idejéig. Ekkor újra megnyitották bejáratait, s a város lakossága itt keresett menedéket a légi támadások elől. 1950-1992 között a „Ferenc József” galéria első 500 métere sajtfélék tárolására szolgált, mindaddig, amíg a sóbánya megnyílt a nagyközönség előtt, turisztikai objektummá alakulva át.
A tordai Sóbánya napjainkban a sóbányászat történetének valódi múzeuma. A bányászati munkálatok, a sószállítás technikájának kitűnő állapotban való konzerválódásának, valamint a turisztikai objektummá való átalakítását megelőző körültekintő munkálatoknak tulajdoníthatóan a bányában a történelem és a mítosz harmonikusan kapcsolódik össze.
A legtávolabbi földrajzi régiókból érkező turisták számának növekedése a bánya turisztikai és történeti értékének meggyőző bizonyítéka.

“Ferenc József” galéria

Az 1853-1870 között épült vízszintes galéria a felszínre emelés megkönnyítését és költségeinek csökkentését szolgálta. Befejezésekor 780 m hosszú volt, később további 137 méterrel bővült, így teljes hosszúsága 917 méter. Földbe ásott tiszta része 526 méter hosszú, amely egy kb. 40 cm vastagságú kőfallal van megerősítve; bal oldali falába vésve hosszúsága ölben van feltüntetve (1 öl = 1.89 m). A villanyhálózat megépítésére 1910-ben került sor. 1948-1992 között sajtfélék tárolására szolgált, ebben az időszakban lebetonozták, vízvezetékkel és kanalizálással látták el.
A légáramlatoknak tulajdoníthatóan az idők folyamán a falak lecsiszolódtak, a sarkok lekerekedtek, s a felső falakban vájatok keletkeztek. A falakon történt kondenzáció következtében a falak tövében sólerakodások alakultak ki. Nyáron a beáramló meleg levegő hatására történő, sóval túltelített lecsapódás lecsordogál a falak tövébe, ahol lehűl, és kristályt alkot.

”Rudolf” (Szent Miklós) Bánya

1867-ben megnyitott trapéz alakú kitermelő terem. A fejtés közepének hosszúsága 80 m, szélessége kb. 50 m. A bányában 13 emeletet képező fenyőfa lépcsőkön 40 m mélységbe lehet aláereszkedni. Minden emeleten követhető az emelet kiásásának éve. Az évek során, az északi falon sósztalaktitok képződtek a viz beszivárgásának tulajdoníthatóan. A sztalaktitok évente 2 cm-rel növekednek. Amikor a kb. 3 méteres hosszúságot elérik, saját tömegüknek tulajdoníthatóan leszakadnak. A falakon a só kézi, vesővel, fejszével és csákánnyal való kitermelésének nyomai láthatók, a titáni erőfeszítést bizonyítva.

”Terézia” Bánya
Harang alakú bánya, mélysége az erkélytől számítva 90 m, a felszíntől pedig 112 m; közepén egy 4-8 m mélységű, 70 m átmérőjű földalatti tó található, benne egy 5 m magas só-sziget; a tó vize sóval túltelített, lehetővé téve a sókristályok létrejöttét. A bánya északi falán egy „sózuhatag” található, amely a római galériákból beszivárgott sós oldatból lecsapódott só lerakodásából keletkezett; a makulátlan tisztaságú fehér szín és a csiszolatlan sófalak szine közötti kontraszt magára vonja a figyelmet. A karzat végén, a .sózuhatag” fölött kovácsműhely található, ahol megfigyelhető a sódarabokból épült tűzhely. A kupolán látható a két lejtakna, egyik a közlekedés, a másik a szállítás számára. E bányában a kitermelés az 1690-es év táján kezdődött.

Az ”Oltár” es a ”Gazdagok lépcsője”
Az oltár termében történt a munkások névsorolvasása a munka kezdése előtt és befejezése után. Az oltárt sóból faragták, a vallásos szertartások és a váltás kezdete előtti imádkozás idején használták. Hetente egy alkalommal egy lelkész e teremben vallásos szertartást tartott. A szertartáson részt vettek a bánya vezetői, valamint a környékbeli nemesek, akik a bányába szépen díszített falépcsőn ereszkedtek le; a lépcső 1700 körül épült, s a „Gazdagok lépcsője” néven ismerték.
A kiemelő szerkeze
A kiemelő szerkezet fenyőfából készült 1865 táján; a szerkezetnek négy karja van, mindeniket egy vagy két ló forgatta, váltásban; a szerkezet kerékháza köré kenderkötél volt csavarva, amely két alagúton haladt végig a kitermelő terem tetejéig, ahol két acélcsigán volt átvezetve. Miközben a kötél egyik vége emelkedett, a másik ereszkedett, a fel – és a lerakodás párhuzamosan, egy időben történt meg.

http://salinaturda.eu
[google-map-v3 shortcodeid=”8b1bda66″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Torda, Románia{}construction.png{}Torda, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Torockószentgyörgy – Régi lakóház

Erdély - Partium

“A vidéki, aki a hazáról kezd beszélni, az előbb-utóbb a szülőföldre, a “szűkebb pátriára” lyukad ki: egy falura és legeslegvégül egy udvarra, onnan a konyhán át egy kétablakos szobára, amelyben anyja nyelvét megtanulta. Vagyis öntudatlanul újraéli visszafelé egy szó történetét, ízleli az ősi pillanatot, amidőn a ház és haza egy dolgot jelentett.”

Illyés Gyula
[google-map-v3 shortcodeid=”ba1d9a40″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Torockószentgyörgy, Fehér megye, Románia{}flood.png{}Torockószentgyörgy, Fehér megye, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Balatonfüred Gombás kúria

Határon belül - 93.000 km2

A Gombás-kúria Balatonfüred műemlékei közül az egyik legrégebbi, ugyanakkor legjelentősebb művészeti értékkel bíró látnivalója, mely a 18.század végén – 19. sz. elején épült nemesi borházként-nyári lakként, s a későbarokk, valamint a ritka Copf-stílusjegyeket viseli magán.

Az épületegyüttes a festői Tamás-hegy lábánál, az ún. régi “Római-út” mellett fekszik, panorámával az alatta kb. 800 m-re elterülő tóra, ill. a mögötte húzódó domb-vonulatra. Az 1800-as évek elején épült az északi part egyetlen copf stílusú kúriája. 2006-ban teljesen felújították, melynek eredményeképp színvonalas kúria­-hotellé alakult.

http://balatonfured.utisugo.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”a6bb4c3d” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Balatonfüred, Magyarország{}home.png{}Balatonfüred, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Siófoki madártávlat a víztoronyból

Határon belül - 93.000 km2

Siófok ma is a legjellegzetesebb épülete a település főterén található víztorony. A vasbeton lábakon álló 45 méter magas építmény 1912-ben készült, s Gergely Jenő és Gut Árpád budapesti vasbetontervező alkotása. Érdekesség, hogy az alapozáskor 5 m mélyen 25 m hosszú, derékvastagságú cölöpöket találtak.

A századforduló előtti és utáni évtizedben nyitotta meg kapuit a balatoni fürdőkultúra első urbanizációs korszaka is, az első nyaralóházak, a villák és a kommunális beruházások, villany, víz, csatorna és járda építésével főként 1894 és 1913 között. Az infrastrukturális beruházások Siófokon a század elején történtek. A község vezetősége élén Antal József bíróval, versenypályázatot hirdetett a tervek elkészítésére, mely magában foglalta Siófok ivóvíz- és tűzoltóvíz ellátását, a keletkező szennyvizek elvezetését, és a villamos energia hálózatának a megépítését (közvilágítás, háztartások és üzemek villamos energia ellátása).A község képviselő testülete tette meg az első lépéseket a közművesítés megvalósításához vezető úton. A megye — alispánján keresztül— e célra 100 000 korona kiutalására terjesztett elő kérelmet. A vármegyei törvényhatósági bizottság azonban csak 1911. november 4-én hozott határozatot, amely szerint “elektromos árammal kell Siófokot ellátni, amely előbbre viszi a víz- és csatornaművet is.” (Csak érdekességként említjük meg: az infláció több mint 40 év terhét értéktelenítette el.) A pénzügyi fedezet biztosítása után Schiffer Hugó és Weisz Mihály okleveles mérnököket bízta meg az előjáróság a kivitelezéssel. A munkálatokat 1912 júliusában, illetve augusztusában kezdték meg. A benyújtott pályázatokat az Egyesült Villamossági és Gépgyár Rt. nyerte meg. A pályázat alapján elkészültek a vízellátás, a csatornázás és az elektromos hálózat tervei. Siófok részére az akkori elektromos hálózatot az aszófői erőműből biztosították. A Balaton alatt nagyméretű kábelen vezették át az energiát a szántódj parthoz 3 x 500 V-os feszültséggel. Ott épült egy transzformátorház, melyből kiindulva légvezetéken érkezett a villamos energia Siófokra. Megépítették a 9500 folyóméteres öntöttvas ivóvízhálózatot, 9500 folyóméter kőagyag (égetett cserép) szennyvízcsatornát és 5000 méter 110 Voltos elektromos vezetéket. Víznyerő hely (ivóvíz) céljára négy 120 méter mély fúrt kút szolgált, ehhez épült meg a Vízműtelep. A Budapest felé vezető út jobb oldalán helyezkedett el a telep, itt voltak a fúrt kutak, s az ezekből nyert vizet oxidációs folyamat alá vonták, így a levegőztetéssel csökkentették a víz vastartalmát. Tekintettel arra, hogy a község domborzata nem tette lehetővé vízmedence építését, ezért Gut Árpád és Gergely Jenő budapesti vasbetontervező magánmérnökök tervezése és kivitelezése mellett készült el a jelenleg is álló Víztorony, melynek magassága a vízmedence felső széléig 45 méter. A medence belső magassága 5 méter, hasznos űrtartalma 250 m3. Az első világháború kitörésekor 1914-ben hazamentek a Szeged és Csongrád környékéről idejött kubikusok, ácsok kőművesek és egyéb munkások. A közmű bekapcsolásokat (víz, villany, villamos energia) csak a módosabb polgárok tudták igénybe venni, mert a szegényebb rétegnek megélhetési gondjai voltak. 1929-ben a kutak annyira elapadtak, hogy nem tudták biztosítani a szükséges vízmennyiséget, ekkor tértek át a Balatonból történő vízvételezésre.

A budapesti Kurz Részvénytársaság tervezése alapján 1935-ben a vízművet átépítették. A balatoni régi vízvételező a téli jégzajlás alatt megrongálódott, és a betoncső vezeték az infiltráció miatt erősen homokolt, így nem volt alkalmas további üzemre. 1935-ben a balatoni kikötő Magyar Királyi Felügyelőségének főmérnöke, Kaáli Nagy Dezső (1868-1940) műszaki tanácsos tervei alapján a Balaton partjától 200 méterre lenyúló 0,60 x 1,80 m szelvényű vasbeton csatornát tervezett, melynek a Balatonban levő végén egy előszűrőfejet is elhelyezett réselt betonból, vöröskő szórással. Ez a csatorna 600 fm hosszú, járható, és napjainkban is működik mint nyersvíz-szolgáltató mű. A kivitelezést Kőnig-Román-Stein okleveles mérnökök mint építési vállalkozók végezték.

A második világháború alatt, 1944 decemberétől a vízmű nem üzemelt, a villamos energia hiánya miatt. A Szabadság téri víztornyot még a harcok idején mivel itt volt a németek tüzérségi megfigyelő állomása egy páncéltörő ágyú lövedéke megrongálta. A páncéltörő ágyút Sebesiék kertjében állították fel, a Sió Újhelyi részén. A munkálatok során Soós György községi bíró utasítására megkezdték Siófok vízellátási rendszerének helyreállítását. Gőzgépekkel indították be a szivattyúkat, még a megszakadt, eltört vezetéket, éjt nappallá téve próbálták megjavítani. Több nevet is érdemes megemlíteni, akik kivették a részüket a munkálatokból: Tálos István, Fehér Imre, Sulyok Béla, Pataki Géza, Matyikó József..
A vízművet és a víztornyot 1946-ban állították helyre. A vízmű 1953-ig a község tulajdonában és költségvetésében közüzemként működött, majd vállalattá alakult. 1950-ben a régi 150 mm-es főnyomócsővel párhuzamosan egy 200 mm-es ac. vezeték épült a víztorony és a vízműtelep között. A víztorony szerepe a vízellátásban a 70-es évekig tartott. Ma Siófok jelképe, benne a Tourinform a siófoki önkormányzat utazási irodája működik, tetején kilátóval a balatoni panorámában gyönyörködni vágyók számára.
Matyikóné Nagy Éva – Matyikó Sebestyén József

forrás:  Siófoki Hírek|
megjelent: 2004.09.24
A cikk szerzője: Matyikó Sebestyén József
[google-map-v3 shortcodeid=”246c1b7d” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Siófok, Magyarország{}watertower.png{}Siófok, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Szinpetri, A világ legnagyobb könyve 1420 kg.

Határon belül - 93.000 km2

A világ legnagyobb könyve Magyarországon, pontosabban Szinpetriben, egy vízimalom épületében található. A Guinness World Records által jegyzett 4,18 x 3,77 méteres, 1420 kg-ot nyomó 346 oldalas könyv több éves munka után 2010. március 21-én készült el, s a Gömör-Tornai karsztvidéket mutatja be.
Varga Béla, a könyv megálmodója és megalkotója szívesen mesél minden kíváncsi látogatónak a hosszú és sokszor igen fárasztó, kihívásokkal teli munkáról. Kérdezzenek tőle nyugodtan!

A könyv címe: Örökségünk – a Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei; megtalálhatóak benne az aggteleki cseppkőbarlang fotói, a környező állat- és növényvilág, valamint a környezőt települések épített értékei.

A könyv elkészítése sok ember több éves kitartó és áldozatos munkájának az eredménye.
Egy ausztriai papírgyár adományozta az 1 tonnás, 3,8 méter széles papírtekercset, melyet kisebb – kb. 100 méter hosszú – tekercsekre kellett vágni. Ezeket egy budapesti nyomda 5 méter széles nyomtatóján kétoldalas befűzéssel közel 1 mm-es oldalpontossággal ki kellett nyomtatni. A kész íveket egyenként kellett felvágni, a gerincüknél meghajtani, majd 6 ívenként összevarrni őket két nagy asztal segítségével. Maga a könyv kötészeti munkája és a fatáblás borítás összeállítása 5 hónapig tartott. A borító valódi marhabőrrel van bevonva és 5 zsanér segítségével nyitható ki.

Lapozni a közel 15 négyzetméteres oldalakat csak 4-5 ember segítségével lehet, de kérem, hogy a könyv lapjait ne érintsétek meg!

http://www.geocaching.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”955d5a07″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Szinpetri, Magyarország{}textiles.png{}Szinpetri, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Szenna, Református(kazettás)templom

Határon belül - 93.000 km2

A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény közepén tornyosul az egyszerű formájú, karcsú, 1785-ben épült református templom, Somogyország egyik legszebb műemléke. Festett kazettás mennyezetű, népi barokk stílusban készült, a berendezését Nagyváthy János asztalosmester készítette. A festett karzatok, a padok mellvédei, a mennyezeti kazetták a reneszánsz óta fennmaradt szépmíves mesterség csodás, főként tulipános motívumait őrzik. Az 1920-as években a templom tornyát és tetejét felújították, majd 1968-tól került sor újabb restaurálásokra.  A Műemlék Országos Bizottsága 1948-ban fogadta el a festett kazettás mennyezet restaurálási tervét, melyet Z.Soós István festőművész gyönyörűen meg is valósított. A Skanzen területén áll a falu másik műemlék jellegű építménye, az egykori református lelkészlak. Valamikor a 19. század elején készült ez a barokk stílusú ház. 2000-ben a Falumúzeum délnyugati részén épült az a hatalmas gépszín, ahol az aratáshoz használt mezőgazdasági gépek kiállítása tekinthető meg. A Gyűjtemény területén több pince, présház és egy református temető is megtalálható, melynek fejfái hiteles másolat alapján készültek. A Skanzen az a hely, ahol nemcsak a hagyományőrző épületeket csodálhatjuk meg, hanem bepillantást nyerhetünk a korabeli falusi élet hétköznapjaiba, népi-kulturális rendezvények idején pedig magunk is átélhetjük a múlt varázsát.

http://www.szenna.hu

[google-map-v3 shortcodeid=”9c64b6b3″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Magyarország, Szenna{}moderntower.png{}Magyarország, Szenna” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Kiskőrös – Petőfi szülőház és emlékmúzeum

Határon belül - 93.000 km2

Petőfi Sándor (1823-1849), a világon a legismertebb magyar költő szülőházát eredeti formájában őrizték meg és rendezték be a család relikviáival, a költő személyes tárgyaival.

A szülőház a XVIII. században épült. Első szobája a Petrovics család bútorait őrzi, látható például Petrovicsék almáriuma, ágya. Az udvari terem a kiskőrösi tartózkodás és a keresztelés relikviáit, dokumentumait mutatja be, például Petrovics István ládáját és fapipáját, Petőfi ón keresztelőkancsóját is. Petőfi személyes tárgyaiból is kiállítottak néhányat – pipáját, tintatartóját -, és láthatjuk felesége, Szendrey Júlia legyezőjét is.
A nyitott kéményes konyhát nem a család eszközeivel, de korabeli edényekkel szerelték fel.
Az egykori szülőházat a XIX. század derekától megkülönböztetett figyelem övezi. 1861-ben emléktáblával jelölték. 1878-ban megvásárolta az Írók és Művészek Társasága, azzal a céllal, hogy múzeumot létesít benne, és 1880. október 16-án ünnepélyes keretek közt fölavatták. Jókai Mór a következő szavakat mondta: “Üdvöz légy, emlékezetes hajlék aki Petőfit születni láttad, új gazdád, a magyar irodalom nevében üdvözöllek.”
Bár a ház Jókai Mór 1880-ban elmondott megnyitóbeszéde óta látogatható, csak 1951-ben nyilvánították múzeummá.

A szülőház udvarán áll a világ első köztéri Petőfi-szobra – és műfordítói szoborpark köti össze a házat az új irodalmi múzeummal. Ebben a hagyományos eszközök mellett a multimédia segítségével is bemutatják a költő életművét, és azt is, hogy él tovább Petőfi az “irodalmon kívül”, a világ mindennapjaiban, gondolkodásában. Itt rendezték be a helytörténeti kiállítást is, az emeleten pedig galéria működik, ahol a költő életéhez vagy életművéhez kapcsolódó képzőművészeti kollekciók láthatók.

Forrás: vendegvaro.hu

Balatonfüred – IX.Romantikus Reformkor Fesztivál

Határon belül - 93.000 km2

A fotográfus számára különleges élmény volt a helyi Jókai villa világa után ( végignézve az igényes kiállítást ) a megelevenedő FÜRED , a korhű viselet – a rengeteg beöltözött helyi polgár. A felvonulást követően együtt láthatta, fotózhatta a városháza előterében korzózó, beszélgető,  megpihenő hölgyeket -urakat- idősebb és fiatalabb generáció tagjait. Egy eleven film kockái készültek el pár perc leforgás alatt.
A sok , sok színpompás viselet a 200 évvel korábbi divatú ruhaköltemények, a kiegészítők, a részletek  az egész fesztivál a hazai nagy rendezvények között szerintem a legjobbak közé emelték a Reformkori Fesztivált  -gratulálok a szervezőknek, Balatonfüred városának.

Bagyinszki Zoltán

A Romantikus Reformkor Fesztivál minden év szeptemberében kerül megrendezésre a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület és több civil szervezet együttműködésével.

Az élő történelemórán minden a reformkorról szólt: az 1800-as évek hangulatát elevenítette fel a rendezvény teljes ideje alatt a nép- és iparművészeti kirakodóvásár, csakúgy, mint a város éttermeiben kínált, eredeti receptek szerint készített reformkori étkek. A rendezvénysorozat kétségkívül leglátványosabb attrakciója most is a hagyományos felvonulás volt.

forrás: http://welovebalaton.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”92b65c62″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Balatonfüred, Magyarország{}circus.png{}Balatonfüred, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Gróf Széchenyi István “A legnagyobb magyar” 225.születési évfordulója: szeptember 21.

Határon belül - 93.000 km2

Született Bécs- nyughelye Nagycenk.

Zengővárkony, Rockenbauer Pál síremléke a szelídgesztenyésben

Határon belül - 93.000 km2

Akik még sosem jártak, nem ismerősök a környéken, tán még azok is hallottak a zengővárkonyi gesztenyésről. Ha a gesztenyeszüretről és a hozzákötődő leányvásáról nem is, hát arról, hogy haldokolnak az évszázados gesztenyék.Vitatkoznak a gesztenye-erdő eredetéről a szakemberek, van aki itt őshonosnak ítéli, mások úgy vélik, telepített erdőről van szó.Lehet, nekik van igazuk, mert régi iratok között már 200 évvel ezelőtt is az állt, hogy a gesztenyést az ott élő magyarok ősapái telepítették.Így hát nem csoda ha több száz éves matuzsálemek is voltak köztük, míg az a fránya gyökérrágó bogár meg nem támadta őket. Rockenbauer Pál – a Tízezer lépés Magyarországon című tv-honismereti sorozat alkotója nem véletlenül kívánta ebben a 20 évvel ezelőtt még csodaszép erdőben aludni örök álmát.Sírja fölött most a gesztenyék haldokolnak csendesen…

http://kirandulastervezo.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”2d8abf95″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Zengővárkony, Magyarország{}modernmonument.png{}Zengővárkony, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]