Szinpetri, A világ legnagyobb könyve 1420 kg.

Határon belül - 93.000 km2

A világ legnagyobb könyve Magyarországon, pontosabban Szinpetriben, egy vízimalom épületében található. A Guinness World Records által jegyzett 4,18 x 3,77 méteres, 1420 kg-ot nyomó 346 oldalas könyv több éves munka után 2010. március 21-én készült el, s a Gömör-Tornai karsztvidéket mutatja be.
Varga Béla, a könyv megálmodója és megalkotója szívesen mesél minden kíváncsi látogatónak a hosszú és sokszor igen fárasztó, kihívásokkal teli munkáról. Kérdezzenek tőle nyugodtan!

A könyv címe: Örökségünk – a Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei; megtalálhatóak benne az aggteleki cseppkőbarlang fotói, a környező állat- és növényvilág, valamint a környezőt települések épített értékei.

A könyv elkészítése sok ember több éves kitartó és áldozatos munkájának az eredménye.
Egy ausztriai papírgyár adományozta az 1 tonnás, 3,8 méter széles papírtekercset, melyet kisebb – kb. 100 méter hosszú – tekercsekre kellett vágni. Ezeket egy budapesti nyomda 5 méter széles nyomtatóján kétoldalas befűzéssel közel 1 mm-es oldalpontossággal ki kellett nyomtatni. A kész íveket egyenként kellett felvágni, a gerincüknél meghajtani, majd 6 ívenként összevarrni őket két nagy asztal segítségével. Maga a könyv kötészeti munkája és a fatáblás borítás összeállítása 5 hónapig tartott. A borító valódi marhabőrrel van bevonva és 5 zsanér segítségével nyitható ki.

Lapozni a közel 15 négyzetméteres oldalakat csak 4-5 ember segítségével lehet, de kérem, hogy a könyv lapjait ne érintsétek meg!

http://www.geocaching.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”955d5a07″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Szinpetri, Magyarország{}textiles.png{}Szinpetri, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?