Kazincbarcika – Mezey István festő és grafikusművész emlékszoba és Művészeti Központ

Határon belül - 93.000 km2

Mezey István Művészeti Központ:

2014. október 4-én Kazincbarcika belvárosában avatták fel a kiváló művészről elnevezett kulturális intézményt. Az épületben az Egressy Béni Városi Könyvtár, a Gyermekek Háza-Kézművesház mellett található többek között a Mezey István-emlékszoba is, amely a művész alkotásaiból rendezett állandó kiállítással várja a látogatókat. Az alkotó életművét bemutató festmények, grafikák és egyéb munkák mellett a műtermét megidéző enteriőrök is megtekinthetők. A főépület két udvarra néző falára a névadó képzőművész egy-egy grafikáját – a csodaszarvast és egy anyát kisgyermekével – készítették el falfestményként.

Mezey István festőművész:

1945-ben Szikszón született. Gyermekéveit Sajószentpéteren töltötte, itt fejezte be általános iskolai tanulmányait. Ózdon, a József Attila Gimnáziumban érettségizett, majd reklámgrafikusi képzettséget szerzett. Sajóbábonyban képesítés nélküli nevelőként rajzot tanított, itt ismerkedett meg későbbi feleségével. 1967 óta szerepel alkotásaival képzőművészeti kiállításokon. 1970-ben Kazincbarcikára költözött, ahol az Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár grafikusa lett. 1975-től a Művészeti Alap, majd a képző- és Iparművészek Szövetségének, későbbiekben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének a tagja. 1990-től a Magyar Képző- és Iparművészek Észak-magyarországi Területi Szervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei titkára.

Sokoldalú művész volt, aki elsősorban rajzaival, újságrajzaival, illusztrációival, sokszorosított grafikáival vívott ki elismerést magának, de tipográfiai munkáival, köztéri plasztikák, díszletek, városcímerek (1987: Edelény, 1993: Kazincbarcika) tervezésével is foglalkozott. A grafika mellett festményekkel is szerepelt kiállításokon. A Kazincbarcikán eltöltött évek során Mezey István a város elismert polgárává vált. Ünnepségek dekorációit készítette, kiadványokat, meghívókat, okleveleket, címereket tervezett, tankönyveket illusztrált. A városban zajló képzőművészeti kiállítások szervezője, rendezője, kivitelezője volt.

Kazincbarcika köztiszteletben álló alkotóját, akit 2009-ben a város díszpolgára lett, 2012. február 26-án érte a halál.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vélemény, hozzászólás?