Budapest – Róth Miksa emlékház

Budapest

Fotó : junior Bagyinszki Zoltán

Ez az épület Róth Miksa (1865. december 26. Pest-1944. június 14. Budapest) lakóháza volt 1911 és 1944 között. Róth Miksát a magyar üvegfestészet és mozaik művészet legjelentősebb alkotójaként tartjuk számon. A Nefelejcs utcai épület eredetileg Gelb Sámuel bútorgyárosé volt. Miután Róth Miksa 1911-ben megvásárolta, Petz Samu építész tervei alapján építtette át. Ekkor épült az udvar túloldalán a (felújítás előtt álló) három emeletes épület, ami az üvegfestő és mozaik készítő műhelynek adott helyet.

Az épületek sorsa meglehetősen hányatott: előbb német- majd orosz katonai térképészeti vállalat működött bennük, később a Petőfi Politikaitiszt-képző Akadémia, majd az Országos Szakipari Vállat műhelye volt, végül szükséglakásként szolgált. Az utcai épület emeleti részén, három szobában lakott Róth Miksa özvegye Walla Jozefa és gyermekei: Erzsébet, Amália és József. Ők (elsősorban Ráday Mihály közbenjárására) apjuk hagyatékát Erzsébetvárosnak ajándékozták, hogy szülőházukból Róth Miksa Emlékház nyíljék.

Az Emlékház hosszas előkészületek után “hivatalosan” 1999 novemberétől fogadja a látogatókat. Az utcai épület első emeletén két állandó kiállítás tekinthető meg: a lakásmúzeum és Róth Miksának a család birtokában maradt üvegfestményei illetve mozaik alkotásai. A ház tetőterében irodák, műtárgy raktár, restaurátor szoba került kialakításra. A földszinten pedig 2005. szeptemberétől az időszaki kiállító terem valamint Róth Miksa egykori dolgozószobájából kialakított “Róth Szalon” várja a látogatókat.

Forrás: rothmuzeum.hu

Vélemény, hozzászólás?