Szeged – Reök- palota, lépcsőház II.

Határon belül - 93.000 km2

Szeged belvárosában áll egy csodálatos épület, amely talán minden ember fantáziáját megmozgatja. Az én képzeletem egy elvarázsolt Béka király palotájának hiszi. Ez a legszebb szegedi szecessziós épület a Reök-palota. Melynek nem csupán a külleme magával ragadó, hanem a több mint 100 éves története.
Az épületet 1907-ben egy tehetséges fiatal építész tervezte Magyar Ede, akinek a rövid élete során elkészült munkái közül a Reök-palota a legszebb alkotása. Magyar Edét az épület megtervezésével Reök Iván földbirtokos, országgyűlési képviselő, kultúrmérnök és a Folyammérnöki hivatal vezetője, egyszóval egy sokoldalú dúsgazdag ember, nem mellesleg Munkácsy Mihály unokaöccse bízta meg. Az építkezéssel 1907 novemberében elkészültek, és a végeredmény fantasztikus, egy palota luxus kivitelben. A művészi kivitelezésű szecessziós részletei az épületnek számos szegedi művész és mesterember közreműködésével jött létre.
A kétszintes saroképület vitathatatlanul látványos lett, a virágmotívumoknak, a hullámos falsíkoknak és a másutt gyűrt falfelületeknek köszönhetően.
A homlokzati felszín vízszintes és függőleges irányban képlékeny szobrászati eszközökkel lett kialakítva. A szintenként egymást váltó zárt illetve nyitott erkélyek is egy teljesen újszerű képet mutatnak. A különleges motívumok kialakításán a Winkler és Társai pesti épületszobrászok dolgoztak, ezek szép épületdíszek az építtető vízügyi tevékenységére utalva vízinövények formájában pompáznak. A szintén művészi kivitelezésű kovácsoltvas munkákat Magyar Ede rajzai alapján egy szegedi díszkovács Fekete Pál készítette.
Az épület első felújítása 1960-ban volt, amikor is a már erősen leromlott állapotú homlokzat egyszerűsítését rendelték el. Ebben az időben lettek eltávolítva egyes kovácsoltvas virágok és lámpaoszlopok. 1974-ben végezeték az épület második felújítását, melynek eredményeként elbontották a megmaradt kandallóhoz hasonlító liliomos vaskályhákat.
1980-ban végre nem elvettek az épülettől, hanem hozzáadtak egy földszinti nívós bankfiókot, melynek tervezője Koczor György és belsőépítész tervezője Fekete György volt.

Aztán évek teltek el és az üresen hagyott épület állapota egyre romlott, 2004-ig kellett várni, hogy döntés szülessen a műemléki helyreállításról. 2007 nyarára készült el a Reök-palota teljes rekonstrukciója, ami vitathatatlanul első osztályú munka és az épület végre megkapta azt a pompát, amely Magyar Ede építész emlékéhez is méltó.

http://szeged.varosom.hu

Vélemény, hozzászólás?