Budapest – Lechner Ödön építőművész kőbányai emlékműve

Budapest

A Kőbányai Önkormányzat szobrot állított Lechner Ödönnek

Lechner Ödön halálának századik évfordulóján avatott szobrot a Kőbányai Önkormányzat június 10-én. Kőbánya képviselő-testülete 2012-ben döntött arról, hogy a kerület „főterén”, a Szent László téren szobrot állít annak az építésznek, aki a kerület büszkeségét és jelképét, a Szent László templomot tervezte. A kompozíció is ezt ábrázolja: az építész zseni a tervezőasztalánál áll, mellette a templom makettje. A szecessziós magyar nemzeti stílus megteremtőjének egyik legkiemelkedőbb munkájaként számon tartott templom mellett Kőbánya neki köszönheti a Szent László Gimnáziumot is, amelyet tanítványa, Vágó József fejezett be mestere halála miatt, és amely az ország legszebb műemlék iskoláinak egyike.

Az Önkormányzat nem csupán a mára már szimbólummá vált épületek miatt tartotta fontosnak hogy megemlékezzen az építész zseniről, hanem mert Lechner Ödön más szálon is kötődött a mai X. kerülethez. A család ugyanis téglagyárat működtetett Kőbányán. Téglaégetői az Akna utcától az Alkér utcáig emelkedtek ahol az építész gyermekkorában sok időt töltött és megtanult bánni az agyaggal, megismerte a kerámiatechnikákat. Ebben a családi gyárban készültek a mázas majolika és terrakotta kerámiák, mely iránti, ifjúkori érdeklődése a későbbi munkásságára is nagy hatást gyakorolt.

A Szent László téren felállított, bronzból készült, több mint két méter magas műalkotást egy kőbányai szobrászművész, a Munkácsy-díjas Zsemlye Ildikó tervezte. A szobor a kőbányai Szabó Öntészeti Kft. műhelyében készült, az emlékmű környezetét pedig egy Ybl-díjas tájépítész, Andor Anikó tervei alapján alakították ki, a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert támogatást pedig a kőbányai polgárok adóforintjaiból egészítette ki az önkormányzat.

„A szobor Kőbánya összefogásának jelképe, hiszen a tervezéstől a kivitelezésig a szobor készítésének minden fázisa a kerületünkben valósult meg” – fogalmazott az avató ünnepségen Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere. Mint mondta, múltunk nagyszerű emberei, legyenek akár királyok, művészek, tudósok vagy építészek, mindig is példaképként szolgálnak számunkra és a jövő generáció számára is. Kőbánya ezzel a gesztussal köszöni meg az építész mesternek, a mára már a kerület jelképeivé vált épületeket – hangsúlyozta Kovács Róbert.

A rekkenő hőség ellenére hatalmas volt az érdeklődés. Az avatáson részt vett a Lechner-család 15 tagja, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Réthelyi Miklós, a magyar UNESCO-bizottság elnöke és Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író.

http://www.kobanya.hu – 2014. június 16., hétfő

Vélemény, hozzászólás?