Szádelői-kanyon

Felvidék

fotó:  Bagyinszki Zoltán és János

A Szádelő község határában kialakult hatalmas szurdokvölgy a vidék kiemelkedő természeti szépsége. A völgy alján kanyargó Szár-patak mosta ki mai formájára, a patak mentén folyamatosan emelkedő út vezet a hasadékban felfelé. A halkan csörgedező patak, és a környező sziklafalak csodálatos látványa jellemzi a Szádelői-völgyet.

A hasadék legérdekesebb képződménye a 105 méter magas különálló sziklacsúcs a Cukorsüveg, mely a hegymászók kedvelt célpontja. A völgyben ezen kívül számos barlang, vízmosás is található. A karszt-képződményeken kívül jelentős az állat és növényvilág is. A szurdok aljában a levegő hidegebb, nedvesebb, ezért itt inkább a magasabb vidékekről származó hidegkedvelő növények terjedtek el. A völgy végében egy kis turistaház áll, ahol megpihenünk.

A völgyből kiemelkedve a fennsíkon a hőmérséklet emelkedik, ezért itt a meleg-kedvelő fajok terjedtek el. E kivételes különlegességet az UNESCO is figyelembe vette, amikor az “Ember és bioszféra” programjába sorolta a Szádelői-völgyet is.

Érdemes megnézni egy rövid túra keretében a Tornai vár romjait. A várat a nemesi Tornai család építette a XIII.-XIV. század fordulóján. A vár falai között a monda szerint a mai napig kísért éjszakánként a várúrnő, aki féltékenységből megölt egy ifjú nemest és az elkövetett bűnt a nővérére hárította.

http://telennyaron.hu

Vélemény, hozzászólás?