Ipolyszalka – tájház

Felvidék

Az Ipoly Menti Kulturális és Turisztikai Társaság és a Csemadok Szalkai Alapszervezete 2003-ban vásárolt meg és újított fel egy öreg parasztházat, amiben aztán a tájház kialakításra került. Az 1897-ben vályogból épült, sátortetős ház a főút mellett található. Az utca frontjára néző két ablakát kék és zöld színű virágornamentika díszíti. Tisztaszobájának padlója döngölt, mennyezete gerendás, berendezése a második világháború előtti időket idézi fel. A második helység az úgynevezett tisztakonyha, ahol csak a vendégeket fogadták. A hátsóházban élte életét a család: itt aludtak, a téli időszakban itt főztek, s az asszonyok itt végezték a szövés-fonást és a kukoricafosztást is. Külön bejárattal áll a ház hátsó részében a füstöskonyha, benne egy vályogból rakott falisparhelttel, amelyben leginkább kalácsot sütöttek. Ez a fehérre meszelt, alul kék szegéllyel díszített helység volt a főzés helyszíne a nyári időszakban. A nyári konyha mögött állt egykor az istálló, majd a fészer, az ólak és egyéb gazdasági épületek. Az istállót kézműves műhelynek alakították ki, benne egy hatalmas búboskemencével. A tájház udvarán többek között egy nádtetős pihenőhely, egy szabadtéri kemence és egy gémeskút is várja az ide látogatót.

A szalkai tájház nem csak kiállítóhely, élő intézményként, kézműves műhelyként is funkcionál. Különféle kézműves bemutatókat és foglakozásokat tartanak, egész napos programokat rendeznek csoportok számára, sőt ifjúsági kézműves táborokat is szerveznek 8-16 éves korú fiatalok számára. Úgy a kinti kemencében, mint a nyári konyhában található rakott sparheltben folyamatosan készül valami finomság: kuglófot, lepényt, pogácsát, rétest lehet kóstolni. A múlt emlékeinek bemutatása mellett már csak ezekért is érdemes ide ellátogatni.

http://karpatmedence.net
[google-map-v3 shortcodeid=”9aa8f8ee” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Ipolyszalka, Szlovákia{}cabin-2.png{}Ipolyszalka, Szlovákia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?