Kolozsvár – Mátyás király emlékműve 2. ( rekonstrukció után )

Erdély - Partium

2011. április 2., szombat

Április 02, a Magyarság ünnepe

Április 02-án rendezett keretben és illő tisztelettel lett újraavatva Kolozsváron a Mátyás király szoborcsoport.
A restaurálás egy közös projekt volt a Magyar állammal együtt, mivelhogy finanszírozás szempontjából ugyan olyan arányban járult hozzá mind a két ország. Kisebb nagyobb huzavona után sikerült mind a két államnak  egyeztetni az Április 2-át.
A Román kormány részéről Kelemen Hunor kulturális miniszter  és Tőkés László EP képviselő vezetésével, míg a Magyar részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetésével zajlott le az újraavatás ünnepe.
A Magyar Erdélyi egyházak vezetői is és több politikai személyiség is felszólalt, ezt követően Mátyás király tiszteletére reneszánsz  műsort adtak elő a fiatalok.
Az Erdély számos magyarlakta településéről érkezett résztvevők nagyon szép népviseletben parádéztak.
Bízunk benne, hogy magyarságunk mindörökké élni fog e gyönyörű vidéken!!

http://artdelineo.blogspot.hu

Tőkés László: jó lesz egyenrangú polgárnak lenni Európában

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy ezt a szobrot a Ceasescu-időszakában nem sikerült lerombolni. Ceausescu és Funar korszakában rossz volt magyarnak lenni Erdélyben, Gyurcsány idejében rossz volt magyarnak lenni Magyarországon – szögezte le Tőkés. Kijelentette: itt az ideje, hogy a magyarság emberi és közösségi jogait, emberi és nemzeti méltóságát visszanyerve újból jó legyen magyarnak lenni Erdélyben és Magyarországon. Ez a mostani esemény hirdesse azt a reményt – mondta -, hogy végre-valahára újból jó lesz románnak lenni Stefan Cel Mare országában, magyarnak lenni Mátyás hazájában, magyarnak, románnak és száz nyelven beszélő, egyenrangú polgárnak lenni Európában.

http://erdely.ma
[google-map-v3 shortcodeid=”546a8844″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Kolozsvár, Kolozs, Románia{}photo.png{}Kolozsvár, Kolozs, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?