Biharugra: Volt és van kis kastélyok a faluban és a környékén.

Határon belül - 93.000 km2


A történelem, trianon tragédiájának szomorúsága ( borzalma ) ez a település, rövid történet épített környezetünk értékeink mentén.
A faluban és közvetlen környékén 3 kastély kúria is állott egykoron: Fancsikapuszta Schwartz – Fried kúria- ez Zsadányhoz tartozik, talán ez is feléled egyszer Csipkerózsika álmából B. ugra határában, a Sebes – körös mentén.
A faluközpont renovált épülete szépen megbecsülten látható a romantikus Bölönyi – kúria.
Amelyik már nincs közöttünk – ami az ország közepétől, a határ közvetlen közelébe került egykoron hatalmas park közepén állott Szilaspusztán Szilasi – Bölönyi – 32 szobás impozáns kastély, amely Ybl Miklós tervei szerint készült, sajnos az már nincs meg vvvv. – lerombolták. Talán a helyi öregek még tudják, valószínű az ifjúság részére már érdektelen dolog…….
1920 után a határt azon keresztül húzta meg egy gazember francia tiszt és lebontásra került !!!!! Pedig a térség egyik legszebb épülete volt. (köszönettel az archív képet a Wenckheim .hu honlaptól).Fájdalma és érdekes elképzelni az épületeket- teljes szépségükben, valóságukban, kicsit segítenek – segítsenek a megkeveredett képek.

Bagyinszki Zoltán fotográfus.

Hozzászólás tiltva.