Balf Gyógyvíz és Gyógyfürdő

Határon belül - 93.000 km2

A Balfon feltörő gyógyforrásokat már a rómaiak is ismerték. Számos lelet bizonyítja, hogy a II. században, Marcus Aurelius császársága korában fejlett fürdőélet volt a településen. A gyógyvizeket nem csak fürdésre használták, hanem fogyasztották is.

A középkortól Sopron polgárai használták fürdésre a balfi gyógyvizet. A város 1342-ben meg is vásárolta Balfot. 1560-ban emelték az első fürdőházat és külön izzasztófürdőt, 1588-ban már 8 fürdőépület működött. Az új fürdőépületek megépítése után sok nemesi és főnemesi család kereste fel rendszeresen a fürdőt. Ebben az időben I. Ferdinánd megengedte, hogy Sopron város a fürdőzőktől díjat szedjen Balfon. Az idény május elejétől november elejéig tartott. A személyzet egy fürdőmesterből és egy csapkezelőből állt. Bécsből egy építészt hívtak meg, hogy találjon ki egy olyan vezetéket, amely megakadályozza a kénes víz elszivárgását.

Scholtz Jeremiás, Sopron város tisztiorvosa 1631-ben megjelentetett egy tanulmányt a balfi vízről. Írásában népszerűsítette a gyógyhelyet és vizét, ami fürdésre is és ivókúrára is alkalmas. Hamarosan csodatevő híre lett Balfnak.

A XVIII. század közepén a kádfürdő és a közös fürdő mellett az ivókúrát is bevezették. A “fürdős” feladata volt a fürdetés, a masszírozás, a piócázás és a köpölyözés. A XIX. század elején a balfiak fapadlóval burkolták földpadlós házaikat, hogy megfelelő színvonalú szobákat biztosítsanak a fürdővendégeknek.

A fürdő XIX. századi hanyatlása után az új tulajdonos – Wosinski István ezredorvos – első rangú fürdőhellyé fejlesztette Balfot. A XX. század elején az öt különböző összetételű forrást egyaránt használták fürdésre és ivókúrára. Wosinski érdeme a korszerűen berendezett hidegvíz gyógyintézet létesítése, ahol villamos fürdőkkel, villamos fényfürdőkkel és a Reitler-féle szárazlevegő-fürdővel kezelték a betegeket. Dr. Wosinski István az epilepsziásoknak gyógyintézetet, a munkásoknak 100 ágyas szanatóriumot, a szegényeknek pedig kollégiumot létesített.

A Balfon található kénes forrásokat 1975-ben gyógyvízzé nyilvánították. Több évszázados tapasztalat és tudományos vizsgálatok alapján a soproni orvosok bebizonyították, hogy a gyógyvízből elsősorban a szulfidkén fejti ki hatását a bőrön, a légutakon és a bél nyálkahártyáján keresztül. A kén a szervezetben a kötőszövet, a porc és a csont felépítésében játszik szerepet. A reumás szervezet kéntartalmát fokozza, az oxidációs folyamatokat elősegíti és a szervezetre élénkítően hat.

A balfi vizet az orvosok mozgásszervi és ortopédiai betegségek, valamint neurológiai megbetegedések kezelésére javasolják. Ivókúra formájában a palackozott ásványvíz rendszeres fogyasztása elősegíti a gyomor, a bél, a vese normális működését, a sejtek regenerációját és erősíti a csontozatot.

A gyógykezelésben felhasználják az ismert, már rómaiak korában is alkalmazott magas kénhidrogén tartalmú gyógyvizet. Az 1975-ben telepített gyógyfürdőkórház elsősorban gyógyvizének köszönhetően alkalmas a mozgásszervi betegségben szenvedők kezelésére és rehabilitációjára, de kedvezően használja ki a Fertő tó által módosított, Sopronra is jellemző klimatikus tényezőket. Napjainkban hatemeletes gyógyszálló és kórházépület áll a fürdő mellett.

A balfi Kastélyszálló az 1700-as évekből származó épület szobáit antik- és stílbútorokkal rendezték be. Ablakukból csodálatos kilátás nyílik a környező parkra. Az ősfás kertet csörgedező patak szeli ketté. Antik szobrok, színes virágágyások, szökőkút fogadja az erre sétálót. Távolban az erdővel borított dombok és a festői táj panorámájában gyönyörködhetünk. A barokk épületben vendégszobák, szalon és étterem állnak a vendégek rendelkezésére. A kastélyszállót üvegfolyosó köti össze a gyógy- és wellness-részleggel.

forrás: http://www.balfikirandulas.hu

[google-map-v3 shortcodeid=”c8a12c8a” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Balf, Magyarország{}lake.png{}Balf, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?