Borszék – Villák, források és faházak

Erdély - Partium

Borszék Románia egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, erdős hegyektől övezett széles völgyben fekszik, 900 méterrel a tengerszint fölött, a Görgényi-Beszterce-Kelemen havasok találkozásánál.
A településre a Borszék – Maroshévíz útvonalon ritka szépségű környezetben vezet a kígyózó út, maradandó látványba részesítve az utazót.
A lenyűgöző látvány élményét a kristálytiszta hegyi levegő emeli.
A legutóbbi szakmérések bizonyítják, hogy Románia összes települése közül Borszék levegője a legtisztább.
Borszéken több mint 15 ásványvízforrás van, közülük a nevezetesebbek a Fő – kút, a Curie – Forrás, a Lázár – Forrás, Madonna – Forrás, Köztársaság – Forrás, Kossuth – Forrás, Petőfi – Forrás.
Borszék a nemzetközi hírnevét ásványvizeinek köszönheti.
A világkiállításokon sorozatosan oklevéllel és érmekkel elismert gyógyvizeket még Ferenc József császár nevezte a “borvizek királynőjének”.
Az elismerések sorozata nem kopott meg azóta sem, a borszéki ásványvíz, mint a világ legfinomabb ásványvize 2004-ben az amerikai üdülőparadicsomban, Berkeley Springsben az ivóvizek világbajnokságán aranyérmet nyert.
Az itt található Medve-barlangok tulajdonképpen egy mély sziklarepedés, amibe ösvény vezet.
A helyi hiedelem sokáig medvék tanyájának tartotta, innen ered a neve.
A repedés fölötti szikláról szép kilátás nyílik Alsóborszékre.
A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki.
A barlang falain és mennyezetén jeges képződményekben gyönyörködhetünk.
A térség erős vidéki jelleggel bír.
A népviseletek díszítésében is hűen tükröződik a helybéliek tehetsége és leleményessége.

http://www.szekelyfoldiinfo.ro
[google-map-v3 shortcodeid=”304d4dfd” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Borszék, Hargita, Románia{}waterwellpump.png{}Borszék, Hargita, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?