Füzéri vár

Határon belül - 93.000 km2

A Zempléni-hegység északi részén, egy vulkáni sziklaszirten helyezkedik el Füzér vára. A község házai mellett található parkolóig eljuthatunk autóval, majd innen tovább kényelmes sétaút vezet fel a hegynyeregbe.

Valószínűsíthető, hogy az Aba nemzetség egyik tagja építtette a várat, első okleveles említése 1264-ből való. Többször királyi birtok volt, majd a Perényi család tulajdonába került. 1526-ban Perényi Péter koronaőr – Szapolyai János koronázása után – a koronát egy évig Füzéren rejtegette. A XVI. században földesurai a harcászati elveknek megfelelően megerődíttették, olaszbástyával övezték a várkaput. Utolsó zálogbirtokosa Bónis Ferenc volt. Füzér várát a kassai generális gyújttatta fel, hogy ne szolgálhasson a felkelők menedékhelyéül.

A Károlyi földesurak később megbízták Lux Kálmán építészt, hogy a legsürgősebb állagmegóvási munkálatokat végezze el az egyre rosszabb állapotban lévő váron.

Az 1970-es évektől Feld István és Juan Cabello régészek vizsgálták a maradványokat. 1992-től Simon Zoltán vezetésével folyik a feltárás és helyreállítás. Közben megalakult a helyi lakosság tagjaiból a Füzéri Várvédő Egyesület, és nyaranként várjátékokkal idézik fel a vár históriáját.

A zempléni Bazalt szirten lévő Fűzéri vár az ország egyik legszebb, hanem a legszebb fekvésű -(kiemelkedésű) talán bevehetetlen építésű vára.
Kötelező úti cél, remek fotótéma a szlovák határ közelében. A gótikus kápolna közelében olvasható a koronával kapcsolatos emléktábla.
A kicsiny északi faluban hangulatos,  kiváló állapotú népi műemlékek, régi lakóházak fedezhetőek fel. Gyönyörű a természeti környezet, ahol további gyalog túrákat szervezhetünk.

(forrás: http://www.fuzer.hu/magyar/oldalak/fuzeri_var/16/8/16/16/16/1/1) és Bagyinszki Zoltán
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”3996 Füzér Várhegy{}castle-2.png{}Magyarország – Füzéri vár” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?