Református templomok

Erdély - Partium

ERDÉLY – igazán varázslatos vidék sok látnivalóval, magyar örökséggel.

Tisztelettel köszönöm a Debreceni Tóth Kiadónak – a lehetőséget, a szép ERDÉLYI sorozat fotózását. Állítom  igényes munka született a témakörben.

A 4 könyv komoly és sikeres feladat volt mindkettőnk számára. Több mint 100 alkalommal voltam itt a határon túli magyar területeken. Többek között a templomokat kerestem fel kamerámmal, most ebből válogattam egy sorozatot , csak egy felekezetre fókuszálva. Szinte valamennyi egykori vármegye szerepel az anyagban, pár 10.000 km benne van az autómban is.  A fából, téglából, kőből, betonból épült református templomok változatos világa a legnagyobb lélekszámú erdélyi magyar egyház ékességei. Stílusában, változatos formavilágukban, történelmi értékében, a műalkotások száma szerint (- a középkori freskóik, harangjaik, szószékeik, kazettás mennyezeteik, fa tornyaik vonzóak és gyönyörűek ) Készülök egy válogatásra a harangok témakörében is.
Van pici kedves ékszerdoboz- van monumentális hatalmas tornyú egyházi épület. Arányos kecses épületek,  a torony egyben vagy külön épülve mellettük. Kerítve vagy magányosan , netán várfal övezi őket.
Sok estben a magyar nemzeti lobogó- a fehér egyszerű belső adja a református templomok lényegét. 500 – 600 év művészete, építészete a gótikától ( pl. Kolozsvár ) a kortárs ( Vargyas ) építészetig bezárólag.
Néha a város vagy település központjában épült, néha eldugott helyen, néha a temető köríti. sokszor embert próbáló helyre építették a református hívek.
Egy szubjektív vélemény – a Mi templomainkat egy lapon sem lehet említeni a sajnos tömegével épülő ( városképet – tájképet romboló ), sematikus , egyforma és igénytelen román ortodox templomokkal – de legalább Ők demonstrálják a valódi különbséget!!!…
A könyv kapható, címe Erdélyi templomok- Tóth kiadó, szövege 3 nyelven íródott- Tatár Saroltának köszönjük a tartalmas bemutató jellegű épület leírásokat : 160 oldalon közel félezer színes fotó mutatja állításomat- jó,  azért akad egy két szép példa részükről is (Demsus, Temesvár ) ,de én az általánosról beszéltem.
A templomok, a remek lelkészek – egyházi vezetők komolyan segítették a magyarok megmaradását – (” itthon maradását” Erdélyben ) a nagyon nehéz időkben is. Megismerhettem több a templomhoz kötődő református közösséget, kiváló magyar embereket akik segítették munkámat ,  köszönöm Nekik is hiszen manapság nem könnyű bejutni ezen történelmi falak közé.
Élmény – sikerélmény volt számomra a sepsiszentgyörgyi reformátusok templomában előadást tartani a magyar történelmi épületeinkről, vagy kiállítások keretében népszerűsíteni az erdélyi településeken hazánk  építőművészetét.

Kedves olvasó – érdeklődő- böngésző barátom  igazán érdemes megállni,  megpróbálni bejutni – elkérni a bejárati kulcsot, keressék Önök is a magyar szakrális műemlékeink erdélyi példáit.
Az alábbi válogatásom természetesen nem teljes körű – talán egyszer folytatható a program.

üdvözlettel:  Bagyinszki Zoltán

Az alábbi települések református templomai láthatóak a fotókon:

ALGYÓGY
ÁKOS
ARAD
BÁNFFYHUNYAD
BOROSKRAKKÓ
BÖGÖZ
DÉS
DÉVA
ÉNLAKA
FARNAS
FOGARAS
ILLYEFALVA
KÉZDIVÁSÁRHELY
KOLOZSVÁR
KOLOZSVÁR KAKASOS TEMPLOM
KOVÁSZNA
KÖRÖSFŐ
MAGYARGYERŐMONOSTOR
MAGYARVALKÓ
MÁRAMAROSSZIGET
MAROSVÁSÁRHELY
MEZŐTELEGD
NAGYAJTA
NAGYBÁNYA
NAGYENYED
NAGYSZALONTA
ŐRALJABOLDOGFALVA
SEPSISZENTGYÖRGY
SOMKERÉK
SOMLYÓUJLAK
SZATMÁRNÉMETI
SZÉKELYUDVARHELY
TORDA
VARGYAS
ZABOLA
ZILAH

Vélemény, hozzászólás?