Veszprém – szecessziós épületei

Határon belül - 93.000 km2

Kevés szecessziós épülettel büszkélkedhet Veszprém városa, de az egyik közülük európai viszonylatban is jelentős: a Petőfi Színház a hazai szecesszió és a korai vasbeton-építészet kiemelkedő emléke, Európa első teljesen vasbeton szerkezetű színháza.

A Színházkert Veszprém kedvelt belvárosi parkja, korábban Belső-Püspökkertnek nevezték, és már a XIX. században kedvelt pihenőhely volt. A város lakóinak régi vágya teljesült, amikor 1905-ben Dr. Óvári Ferenc országgyűlési képviselő és Szeglethy György polgármester közreműködésével megalakult a Veszprémi Színházpártoló Egyesület. Hamarosan megkezdődhetett a színház tervezése, amire a fiatal, de világlátott Medgyaszay Istvánt kérték fel, valószínűleg Nagy Sándor veszprémi képzőművész javaslatára, aki a színház főlépcsőházának üvegképét és a főhomlokzat színes sgraffitóját készítette.

Nem csak azt kívánták az építésztől, hogy a színház a Korona Szállóval és a Püspökkerttel is létesítsen közvetlen kapcsolatot, de a főbejárat és a kijáratok helyét is meghatározták. Több korabeli forrás méltatta azt a tervezői bravúrt, amely nekünk, veszprémieknek talán nem is tűnik különösnek: hogy az előcsarnok közvetlenül a nézőtér alá került. Ezzel kijárat nyílt az előcsarnokból a Püspökkertbe, így a közönség akár az előadás szünetében is könnyen kijuthatott a pihenőparkba, a nézőtér pedig a Korona Szállóval került összeköttetésbe. Érdekes azonban, hogy az eredeti elképzelés szerint a főbejárat nem a Színházkert felőli oldalon, hanem az épület legmagasabb, a színpadot és a zsinórpadlást magában foglaló részén volt. A bonyolult domborzatot szintén előnyére fordította az építész az Óvári utcára néző homlokzaton, amelyre a főlépcsőház pihenőjéről két-két ajtó nyílt, így egyenletesebben tudott eloszlani a kijáratokon az egyszerre távozó embertömeg.

A századforduló éveiben nem a színház építése volt az egyetlen nagyberuházás: 1907-ben kezdték meg a székesegyház átépítését, néhány évvel később pedig az Óváros tér bontásokkal járó átalakítását. Utóbbi jelzi a város azon törekvését, hogy a sűrűn beépített központ középkorias utcahálózatát fellazítsa. Ennek része volt az Óvári utca megnyitása is, amellyel a szűk utcákon zajló, szintkülönbségekkel nehezített közlekedést kívánták javítani, és amely már húsz évvel korábban szerepelt a város tervei között, de csak a színház megnyitása után, 1909-ben került rá sor.

A színház épületével a város olyan kulturális központot szeretett volna, amely a színielőadásokon túl hangversenyek, irodalmi estek, vetítések, fogadások és bálok rendezésére is alkalmas. Ezért Medgyaszay a nézőteret sík padlóval tervezte, mobil elemekből álló és könnyen szétbontható lejtős emelvénnyel, így például egy hangverseny után a közönségnek nem kellett hosszú ideig várakoznia, hogy az immár táncparketté alakított teremben folytathassa a mulatságot.

A város saját színtársulata 1961-ben alakult meg, és az épület már kizárólag a színház funkcióját látta el – amelyre egyre inkább képtelen volt. Nem csak a növekvő színháztechnikai igények, de a kiszolgáló helyiségek alulméretezettsége is indokolta a felújítást és bővítést, amelyről már az 1960-as évek második felében tanulmányterv készült. A Városi Művelődési Központ megépülésével lehetőség nyílt a színházi funkció ideiglenes átköltöztetésére, így 1984–88 között sor került a külső-belső megújulásra.

http://vportre.hu/20121/a-szecesszio-remeke

A megyeháza mellett eldugva található a Laczkó Dezső múzeum is, amely szintén Medgyaszay alkotása.
E mellett több szecessziós épület található a régi városközpontban.
Az Óváros terén nézelődve megtekinthetőek szinte álló helyből is.. közel, egymás mellé épültek a múlt század fordulóján.
Több palota szépen megújult, amelyeknek a részletei igazi fotótémát jelentenek. Érdemes felfedezni a szecessziós Veszprémet is.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.