Szabadka – Gyógyszertár múzeum a városházán

Délvidék

A Gyógyszertár múzeuma a városháza földszintjén a szuvenírbolt keretein belül található. A közel 40 négyzetméteres helyiségben gyógyszertári üvegek, fém és fadobozkák, gyógyszertári mérlegek valamint Thomson német nyelvű többkötetes gyógyszertári kézikönyvek vannak kiállítva. Itt található továbbá Szilberlajtner (1901-ből származó) bútora is. Ezt a bútort a XX. század hatvanas éveiben eltávolították a gyógyszertárból és megőrizték. Utoljára a nyilvánosságnak 1986-ban mutatták be, amikor a belgrádi kiállításon Szabadka mutatkozott be. Ezután a szabadkai orvosi társaság helyiségeiben volt elhelyezve. Mr. Buckó Imrének a valamikor Gyógyszertárak igazgatójának kitartásának eredményeként a Szilberlajtner féle bútor újra látható a szabadkaiak és a városba látogatók számára, a szabadkai gyógyszerészet története című kiállításon belül. A kiállított enteriőr a Védőanyához nevet viseli.

A múzeumról mr. Ph. Buckó Imre nyugalmazott gyógyszerész ír:

A kiállított bútor 110 éves és a neoreneszánsz remek példája is egyben. 1895 és 1896 között Szilberlajtner Ferenc megrendelésére készült. A gyógyszertár 1895-ben vásárolta, és ez volt a második gyógyszertár Szabadkán. Előzőleg a Szabadság téren volt a székhelye, ott ahol a közelmúltig a sportüzlet volt. Az új gyógyszertárról 1897-ben a következő módon írtak a fővárosi újságok, a Magyarország illetve a Nagyvilág:

„A régi gyógyszertár díszek nélkül volt és nem felelt meg a funkcionális berendezésnek, bútora pedig elavult és kopott volt. Az új tulajdonos dolga az volt, hogy teljes mértékben felújítsa a gyógyszertárat. Igyekezett, hogy az új enteriőr, ami az ízlést és a szépséget illeti kielégítse a legmagasabb nagyvárosi elvárásokat is. Az új helyiség gazdagon díszített, nemes stílusban, és remek építészeti jegyekkel rendelkezik. Az enteriőr szépséges harmonikussága úgymond impozáns…” – így hangzik az idézet.

A gyógyszertári bútor egészen 1985-ig használatban volt, amikor a Műemlékvédelmi Intézet kultúrörökséggé nyilvánította. Buckó Imre az akkori gyógyszertár központ igazgatója megszervezte a bútor felújítását, amelyet a rá következő évben a városok közötti vetélkedőn Belgrádban a zsűri az egyik első hellyel díjazta. A gyógyszertári múzeum megnyitására azonban még húsz évet kellett várni.

http://www.apotekasubotica.rs/page/muzej-apoteka?language=hu

Hozzászólás tiltva.