Békéscsaba – Turisztikai Főpályaudvar, kisvonat

Határon belül - 93.000 km2

A Gőzmalom téren található látványosság célja, hogy megidézze a kisvasutak hangulatát. A pályaudvar első kiállításán a vasúti távközlés eszközeiből láthatnak összeállítást az érdeklődők.

Nagy József több mint ötven éve vasutasként szolgál. Az idős férfi nagy lelkesedéssel várta a megnyitót, hiszen régi emlékeket idéz fel benne is a mozdony és a két szerelvény. Éppen ezért nosztalgiázni érkezett és örömmel látta a kocsikban a fapados ülést, a kályhafűtést.

Mondi Miklós, a MÁV Zrt. szegedi igazgatóságának vezetője kiemelte, régi álmuk valósult meg a turisztikai főpályaudvarral, amely a lehető legjobb helyet kapta Békéscsaba belvárosában, hiszen egykor itt közlekedett az alföldi első gazdasági vasút teherszerelvénye, amely a malom üzemét szolgálta ki.

A turisztikai látványosság alapkövét 2013-ban tették le, majd három évvel később hivatalosan is megnyitott a pályaudvar, ahol kiállítótérrel és vendéglővel is várják az érdeklődőket.

– Itt, az Élővíz-csatorna fölött épült hangulatos teraszon elfogyaszthatnak üdítőt, kávét a látogatók – mondta Sós Imre, a ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület ügyvezetője. – A presszó már a két kocsiban működik, de hamarosan fagyit is árulnak, illetve bringóhintót és kerékpárt is lehet majd bérelni.

A pályaudvar első kiállításán a vasúti távközlés eszközeit tekinthetik meg a vendégek a kezdetektől napjainkig. Az egyik legkülönlegesebb darab egy csengős ingavonati telefon, amelyet a 60-as években a vasúttársaság a gőzmozdonyokon, illetve a hozzákapcsolt vezérlőkocsikon alkalmazott. Gyakorlatilag csengetéssel kommunikált egymással a vezérlőkocsiban és a gőzmozdonyban szolgáló.

http://www.behir.hu/2016/05/25/fopalyaudvar-gozmalom-teren

Vélemény, hozzászólás?