Szentendre – Skanzen húsvétkor

Határon belül - 93.000 km2

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Ha rövid időn belül szeretnénk bebarangolni hazánk tájait, vagy ismerkedni szeretnénk a néprajzunkkal, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szinte egész évben tárt kapukkal vár minket.

Az 1967-ben alapított, hazánk legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma, ismertebb néven a Skanzen, a magyarföld tájegységeire legjellemzőbb építészetet, falusi környezetet és a ,hajdan volt életmódokat, kultúrákat tárja elénk.

A Skanzen Szentendre nyugati felében, egy erdők által határolt területen a Lajos-forrás közelében, mintegy 46 hektáron mutatja be hazánk tájegységeinek tájházait.
A Skanzeni kirándulás egy csodás repülés a múltba. Kortól, nemtől függetlenül itt minden magával ragadja a képzeletet, a gyönyörű védett természettől kezdve a legapróbb emléktárgyaik.

A Skanzen kiállításai:

A néprajzi múzeum legelső elkészült tájegysége az 1974-ben bemutatott Felső-Tiszavidék, amely a vidék jellegzetes udvarait, portáját, szárazmalmát, református templomát és harangtornyát prezentálja. Majd 1987-ben a Kisalföld portái, kovácsműhelye, tiprómalma, szőlőprésszíne, külső kemencéi, fogadalmi kápolnája és kálváriája is felépült. 1993-ban a Nyugat-Dunántúli tájegység udvarai, pincéi és szőlőskertjei is helyet kaptak. A 90-es évek végére igen jelentős mennyiségű néprajzi tárgy gyűlt össze és sorjában nőttek ki a földből a kis tájházak.

Ma már 8 néprajzi tájegységben mintegy 400 tájház segítségével ismerkedhetünk meg hazánk népi építészetével. A 18. század végétől egészen a 20. század közepéig visszamenőleg kukkanthatunk bele a falusi és mezővárosi népek különféle rétegeinek lakáskultúrájába és életmódjába.

Szerző: Era – http://szentendre.varosom.hu

Vélemény, hozzászólás?