Gyula – Gyulai bambusz erdőben

Gyula városa

japanul
Isten hozott a gyulai bambuszerdőben (Délkelet-Magyarország)!

Bambuszfélék magyarországi honosítása Gyulán!

Egzotikus új világ vette kezdetét botanikai szempontból Magyarországon egy új növényfaj, a bambuszok megjelenésével. 1983 óta foglalkozom a bambuszok magyarországi honosításával, eredeti ötletet a debreceni egyetemi éveim adták egy botanikus kerti sétával. Egy örökzöld bambuszfajta (Phyllostachys viridiglaucescens) adott egzotikus hangulatot a kert egyik részlegének, ahol jó érzés volt tanulni. Akkoriban 5 fajta bambusz élt botanikus kertjeinkben szabadföldi kiültetésben. Ráadásul egy japán film adta a végső lökést céljaimhoz, amelyben behavazott bambuszerdőben nyargaltak a szamuráj lovasok.

Célom ettől kezdve az volt, hogy minél több bambuszfajtát honosítsak éghajlati és talajadottságainkhoz. Világkörüli levelezésbe kezdtem 1984 őszétől. Bambuszmagokat kaptam a világ botanikus kertjeiből, majd fölvettek az Amerikai Bambusztársaság tagjai közé. A magokból nem tudtam életképes növényeket kapni, de ismeretségre szert tudtam tenni. 1988-ban franciaországi bambuszkonferencián vettem részt, egyetlen Kelet-európai tagként. Több nagy bambuszgyűjtőtől vásároltam, cseréltem, ajándékba kaptam bambuszfajtákat és lassan 65 fajtára bővült gyűjteményem az 1990-es évek végére.

Később Japánba jutottam ki, és onnan is hoztam növényeket. Mára 102 fajta bambusz él kertemben elviselve a téli -24C hidegeket, valamint a nyári +38 C forróságot is. 16 nemzetség képviseli Japán, Kína, Korea, Himalája, USA Ohio-völgye bambuszait. Több mint 130 fajtám volt az idők során, de a téli megpróbáltatások kiszelektálták őket, és csak a jól alkalmazkodott fajták maradtak meg. Gyűjteményem Kelet-Európa fajtákban leggazdagabb együttese, még a volt Szovjetunió területén is 68 fajta volt Batumi, Szocsi botanikus kertjeiben.

Szárszínezettségük , levélzetük, nagyságuk, tapintásuk, mind eltérő egymástól. Ízhatásuk igazán eredeti tavaszi kihajtás idején, kb. 40 fajta rügye kifejezetten finom. A keleti kultúrákban mindenre használják szárait: hangszer, tetőfedő anyag, építőanyag, csőrendszer, állványzat, fegyverzet, dekoráció, stb. készül belőlük.

Néhány tanács a tartásához. Ültetéskor a laza szerkezetű jó vízáteresztő talaj a legkedvezőbb. Téli takarásról az ültetés utáni két évben kell gondoskodni, amit szalmával, falombbal oldhatunk meg. A bambuszok örökzöldek, így csak a megadott fagyhatár fölött fagykárosodnak levelei, tavasszal újra kizöldülnek. A bambuszos minden tavasszal önmagától újul meg, évről-évre vastagabb és magasabb szárakat hajtva. Általában kétharmad részben növik túl előző éves hajtásaikat. A csövek három éves korukra érnek be, innen már nem keményednek tovább, ekkor ajánlatos kivágni az öregebb szárakat. Ültetéstől számítva 6-10 év alatt érik el legnagyobb vastagságukat és magasságukat. Önállóan terjeszkedik, ekkorra már kiterjedt állományt alkot. Egy tő telepítésével bárki, egy bambuszerdő tulajdonosa lesz, ezzel különbözik az egyediként növekvő fáktól. Kártevője még nincs, míg a tő kicsi, csak a lóbogár árthat neki, későbbiekben már az sem.

Kínában Japánban kolostorok kedvelt növény a bambuszos, ugyanis illóolajat tartalmazó levele üldözi a szúnyogot és a kullancsokat. A feng-shui szerint kreatív energiafelhő lengi körül a bambuszost, ezzel tiszta jóérzést kölcsönző erdőket alkot.

A mi teleinkben még egy előnyről ne feledkezzünk el. ugyanis házmagas, örökzöld lombfalat alkotva elűzik a szürke esős napok és évszakok melankóliáját. Tehát bátran előre az új egzotikus kertekért, saját bambuszdzsungelunkért.

2013.09.01.
Nagy László

Vélemény, hozzászólás?