Futak – Római katolikus templom, Gr. Hadik András síremléke és kastélya

Délvidék

2024. július 31-én a Vajdaságban Futakon jártunk gróf Hadik András lovassági tábornagy, futaki uradalmában, ahol Kónya István Gyula város önkormányzatának alpolgármesterével, Bagyinszki Zoltán fotográfus, tanár, népművelő, kulturális menedzserrel, Nagy Zoltán nyugállományú ezredessel, a Magyar Tartalékosok Szövetsége /a továbbiakban: MATASZ/ Békés vármegyei szervezet elnökével és Gulyás László nyugállományú alezredessel, a MATASZ Békés vármegyei szervezet alelnökével.

Gróf Hadik András (1710 – 1790) a „leghuszárabb huszár”, a Habsburg Birodalom első számú katonai vezetője, az Udvari Haditanács elnöke volt.
A mai napig a legmagasabb beosztású magyar katona. Díszes kardjának –amelyet Székesfehérváron, a Hadtörténelmi Múzeumban őriznek – másolatai a honvédség hivatalos elismerésének számítanak.

Futakon (Újvidéktől K-re) a katolikus templom kertjében fogadott bennünket Basnec Igor a Vajdasági Magyarok Szövetsége, a Szerb parlamenti képviselője /államtitkára/, valamint a helyi katolikus közösség plébánosa.

A templomban megtekintettük gróf Hadik András tábornagy emlékhelyét és a relikviákat, a volt Hadik – kastélyt, ahol jelenleg mezőgazdasági középiskola működik. A helyi közösség méltó módon őrzi és ápolja a magyar gróf hagyatékát és emlékét.

A látogatásunk célja fejet hajtani és megemlékezni a tábornagy Európa hírű katonai múltja és emberi nagysága elött, népszerűsíteni a katonanemzedékek és a fiatalok körében gróf Hadik András katonai sikereit és emlékét.

A megemlékezés és az emlékhely megtekintését követően koszorúkat helyeztünk el a templomban gróf Hadik András tábornagy emléktáblája előtt.

Pár fotó a legnagyobb magyar huszárról, amely a Budai várban található.

Békéscsaba, 2024. július 31.

Fotó-szöveg: Bagyinszki Zoltán, Gulyás László

Hozzászólás tiltva.