Erkel Ferenc zeneszerző születésének 213. évfordulója

Gyula városa

Erkel Ferenc zeneszerző születésének 213. évfordulója következik 2023. november 7-én / 1810. november 7. Gyula.

Gyula városa és az Erkel Ferenc Társaság hagyományosan megtiszteli egy nívós zenés ünnepi műsorral és koszorúk elhelyezésével.
A www.bagyinszki.eu honlap szintén megtiszteli a mestert egy szép sorozattal.
A képek elején a szülőházról egy rövid bemutató látható, ahol a kis Erkel Ferike cseperedett itt a Németvároson a templom mögött “rúgta a labdát”- rosszalkodott.
Biztosan kicsit Ő is… az egykori kántortanítói lak előterében.
Itt tette meg első lépéseit a zene irányába Gyulán. Látható a képeken a híres gyémántokkal díszített arany koszorúja is. Érdemes felkeresni és megtekinteni a kiválóan berendezett Európai himnuszokat is tartalmazó kiállítást, akár egy osztálytalálkozó keretében.
A tavalyi évben készült temetői fotókból válogattam a ritka érdekességeket. Az ERKEL család tagjaihoz kapcsolódóan – a leszármazottak, az Erkel feliratú síremlék képeket.
Ők valamennyien akik itt a helyi temetőkben nyugszanak, alkotják talán a kisebb égi zenekart is. A fotók által virtuálisan megtekinthető az ERKELEK síremléksora Gyulán: Szentháromság, Szent-József és Szent kereszt – kolera temetőkben. Erkel Ferenc zeneszerző síremléke Budapesten található a Fiumei úti temetőben.
Egy szál virág a Gyulaiaktól – szerintem a jubileum kapcsán- jár nekik (1-2 sírra, sírhoz gondolva persze a Mindenszentek napi temetői sétát).
A síremlék képeken és alattuk is láthatóan jelezve van az eltemetett családtag-személy pontos neve.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.