Magyar történelmi orgonák az erdélyi templomokban

Erdély - Partium

Egy gyulai kezdeményezés okán kezdtem kutakodni a számítógépemben a hangszerek királynője után.
A szakemberek becsült adatai szerint több mint 1000 régi hangszer van Erdélyország templomaiban. Különböző korokból, a legrégebbi a XVIII. századra tehető.

Több mint 50 templomi orgonát találtam a képsorozatok között- szeretném közreadni a szépséges és változatos erdélyi hangszereket.
Több 100 év távlatába visszatekintve főleg római katolikus, görög katolikus, református, evangélikus, unitárius templomokban járva készültek az orgonákat ábrázoló fotók az elmúlt 20 évben.
Néhány református templomi orgona megjelenési sorrendje: Bögöz 1761, Felsőboldogfalva 1762, Kolozsvár 1765, Torda 1768, Szilágysomlyó 1769, Bonyha 1770, Kolozsvár-Alsóváros 1775, Rugonfalva 1776, Bágy 1777, Marosvécs 1777, Déva 1778, Dés 1780 stb.

Van itt nagyon avítt – vagy csak már dísznek használt hangszer, teljesen új szépség pld. Tordáról a nyár folyamán láthattam, fotózhattam.

Kopott, nagyon szép, érdekes, díszes, egyszerű forma. Hatalmas, kicsi, színes – színtelen egészen a koncertorgonáig. Sok ismeretlen kistelepülés bír orgonával, a nagyvárosok templomai mellett.
Két érdekesség amikor Máriradnán fotóztam épp mise volt a hatalmas rekonstruált templomban és felengedtek a karzatra az orgonához – láthattam a dolgokat játék-működés közben.. A másik alkalommal Aradon járva – az orgonát építették be 100 év késéssel Bognár Leventének is köszönhetően. (Tz kivételesen nem templomi hangszer, ahogyan a marosvásárhelyi sem.)
A hangversenyterem így lett teljes a szépséges modern orgonával.

Persze a hangot a zenfő csodát nem tudom a fotókkal bemutatni, sok-sok orgonakoncert után állíthatom jogos a megnevezés, ez tényleg a Hangszerek Királynője.

Mottó: „Orgonán játszani annyi, mint az örökkévalóság megérzéséből és megértéséből fakadó erőt kinyilvánítani.”

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.