Demjén Gyógyfürdő – kültéri medencékkel I.

Határon belül - 93.000 km2

A fotográfus 10 évvel ezelőtt járt a demjéni gyógyfürdőben-amely 6 kültéri és 2 beltéri medencével rendelkezik, persze az elmaradhatatlan csúszdacsodákkal együtt. A gyógyvíz, a különböző szolgáltatások sora sokoldalú és kedvező hatású gyógyító segítség az idelátogató közönség számára.
Demjéni völgyben mindig sok a vendég, ahol egyedi hangulatot jelentenek a szabadtéri medencék felett látható fa árnyékoló rendszerek.
Akkor már elkezdődött a z alagutak – barlangjáratok építése (fúrása). A “puha” vulkáni tufa kőzet megmunkálása komoly turisztikai perspektívát jelentett a vállalkozók és a tervező kivitelező szakemberek számára. É-Magyarország igazi egészségturisztikai komplexumát hozták létre.
Bagyinszki Zoltán előtte megtekintette és – honlapján látható a közeli Egerszalók természeti csodája, a gőzölgő sódomb is, amely nem sóból építkezik, hanem mészalapú védett geológiai látványosság.
Hasonlót nagyobb mérettel Törökországban lehet felkeresni.
E honlapon a csoda bővebben megtekinthető (katt.), amely az évek során só-domb néven vált ismerté. A 65-68 C◦-os ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó lépcsőzetes csipkézett, fehér képződményeket.
A nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium hidrogén karbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.