Arad – Ortodox zsinagóga

Erdély - Partium


Arad Ortodox zsinagóga épülete kevésbé ismert, talán helyesebb, hogy sajnos ismeretlen aradi épület – padig értékes műemlék, különleges letisztult korai vasbeton építészeti értékünk a XX.század 20-as éveinek elejéről- /1921 Tabakovits Emil tervei alapján.
Évtizedek óta használaton kívül árválkodik a Neológ Zsinagóga közelében, tudjuk az aradi zsidó közösség komoly értékekkel rendelkezett, nagy közösséget-gazdasági erőt alkotott a városban.
Még elhagyatottan is megtekintésre érdemes, amely az aradi múzeum kezelésében van és tervezik a rekonstrukciót, a közel jövőbeni kulturális hasznosítását. A kívülről nem is olyan nagy épület ,
szép íves belső térrel és karzattal is rendelkezik- egyszerű bútorzat, kevés díszítés fehér szín, modern egyenes vonalak jellemzik. A főhomlokzaton a sok ablak mellett 3 nagyméretű díszes bejárati ajtó található – gazdagon díszített kőkeretekkel ás timpanonnal.
Hátul szomorú elhanyagolt állapot látható, lepusztult lépcsőház, a természet már kezdi visszaszerezni pozícióját. A folyosón 3 emléktábla is található héber nyelvű ismertetőkkel.
Lehetőségem volt bejutni és a múzeum számára pókhálómentes fotókat is készíteni, ebből néhányat tisztelettel bemutatok önöknek.

Bagyinszki Zoltán fotográfus 2019.

Hozzászólás tiltva.