Orosháza – Thék emléktábla

Határon belül - 93.000 km2


Immár száz éve hunyt el Thék Endre / 1842-1919 bizonyosan a legnagyobb hazai műasztalos, bútorgyáros szakember, a magyar műipar állócsillaga.
VÉGRE MÉLTÓ THÉK EMLÉKTÁBLA KÉSZÜLT A SZÜLŐVÁROSBAN – OROSHÁZÁN AZ EVANGÉLIKUS LELKÉSZHÁZ HOMLOKZATÁN.
Három lelkes és szecessziós szimpatizáns akaratából, munkájával megszületett a Gyulai szecessziós térkép 34. épület – objektum bemutatásával ( Szecessziós Magazin, bagyinszki.eu ) mint helyi szomszédvár a
a 100. évi jubileumán a halálához kapcsolódva – oda is invitálja az érdeklődő nézőket egy kis koszorú elhelyezésére BZ a fotográfus.
A méltó és míves emléktábla tisztelgő látogatókat vár. A mester a király stílusára inkább a historizmus volt jellemtő néhány kiemelkedő munkája volt a szecesszió stílusában is.
A legnagyobb és leghíresebb arisztokrata családok számára tervezte különleges bútorait díszítette szépítette a paloták kastélyok belső tereit, lépcsőházait, könyvtárait. De a Kúria, a Parlament, a Budai Királyi palota belsőit, bútorait is Ő készítette.
Több hazai és nemzetközi elismerést tudhat maga mögött, a Párizsi Világkiállításokon többször is megcsodálhatták bútorait, alkotásait.
A nagy hármas tagjaként- Róth, Jungfer, Thék emlegetjük őket mint szecessziós-századfordulós alkotók é s extra magyar iparművészek. Mindhárman nagyobb odafigyelést, elismerést érdemelnek.
Az életművet és az alkotó embert bemutató tartalmas könyv is megjelent róla – köszönjük a helytörténész Thék Endre kutató Verasztó Antal munkáját.

tisztelettel Gyuláról Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.