Sebes-Körös – Körösnagyharsány határában.

Határon belül - 93.000 km2

Rövid látogatásom a Magyar és a Román határ menti Sebes – Körösnél Csíksomlyóból hazafelé jövet történt. Teleobjektív segítségével egy pár kép a harsányi Reformárus templomról szép felhőkkel.
A bihari táj- a falu ahol biztosan jó élni és gazdálkodni – egészséges csend és nyugalom- h a nyüzsögni szeretnél –egy kis XXI. századi kultúrát rendezvényt élvezni akár Gyula, akár Nagyvárad egy óra maximum…..gépkocsival.
A “ semmi fotótéma “ határ menti izgalma a szép csendesség, a határ a zöld kukorica és a Körös menti ártér. A nyugodt vizet néha egy egy rablás megzavarja. A csendesedő lassuló Sebes- Körös. Itt biztosan jó fogás-pecázás is lehetséges.
A közeljövő feladataként járom a Körös- vidék vizeit településeit rendezvényeit majd , szép faladat lesz számomra. / sebes- fehér- fekete- kettős- hármas.ja és a Köves- Körös.
Idő hiányában elmaradt a helyi kanyargós holtág megtekintése, fotóinak elkészítése- majd legközelebb pótolom.

Azonban azt még nem tudom hogyan dolgozom fel , hogyan mutatom be a Tiranoni határvágás szörnyű tragédiáját, máig feldolgozatlan szomorú tényeit, látványát- lásd a használaton kívüli vasúti síneket a határ menti falu szántóföldjei mellett.
Mindjárt jubilál 1920, a felfoghatatlan dátum , amely a település lakóinak majdnem reménytelen helyzetét eredményezte. Vajon a falu lakóit foglalkoztatja a nap mint látott tárgyi bizonyíték…..? Netán valamiért otthagyták ?
Így került Körösnagyharsány a végtelen végekre a peremvidékre. Jó hír viszont. Elkészült a remek széles közút jó minőséggel, amely mielőbb várja-biztosítja a normális közlekedési lehetőséget Nagyvárad felé is.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.