Veszprém Megyei Könyvtár

Határon belül - 93.000 km2

A volt püspöki jószágkormányzóság neogótikus palotája 1901-1902-ben épült Schmahl Henrik tervei szerint. Az ennek felhasználásával készült épületegyüttesben kapott helyet az Eötvös Károly Megyei Könyvtár. Tervezője az egykori püspökkert sarkára, a meglévő épületek felhasználásával és a kert egyik saroktornyának megtartásával álmodta a hajdani gazdasági központot.
Az utcai homlokzaton Csikász Imre Madonna domborműve és az építtető, Hornig Károly bíboros címere, a keleti kis saroktornyon Veszprém korabeli kiemelkedő személyiségeinek mellszobrai láthatók.
1995 után jelentős átalakulás történt: a mellékutca vonalában lévő egykori gazdasági szárny emeletráépítéssel, modern üvegfelületű új épületszárnnyal bővült.
A könyvtár épülete jó állapotban van, elég különleges formájú. Nélkülözhetetlen színfoltja a színház környékének.

http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=10635

1998 augusztusa óta működik az átépített és felújított Nívó-díjjal elismert épületegyüttesben az intézmény. Közel ötezer négyzetméteren számtalan információs szolgáltatással várjuk és szolgáljuk a hozzánk betérő olvasóinkat, könyvtárlátogatóinkat. Az épület akadálymentesített. Fogyatékossággal élő embertársaink ingyenesen iratkozhatnak be és térítésmentesen vehetik igénybe egyes szolgáltatásainkat. Intézményünk a megyeszékhely egyik kulturális központja, gondoskodik Veszprém megye és Veszprém város lakosainak könyvtári ellátásáról. Közel 370 ezres dokumentumállomány áll az olvasók rendelkezésére: 250 ezer kötet könyv,400 féle kurrens napi- és hetilap, folyóirat,több ezer hanglemez, kazetta, dia, CD-lemez, video, DVD,számítógépes adatbázisok.

https://veszpreminfo.hu/record/eotvos-karoly-megyei-konyvtar

Hozzászólás tiltva.