Gyula – dr. Mészáros Kálmán orvos és Afrika vadász fotókon és bronzba öntve.

Gyula városa


Életének 3 fontos állomását mutatom be a kedves látogatóknak :
1. Gyulát, az utcát emléktáblájával ahol született. A bronz emléktábla tiszteleg egykori szülőháza utcájában, a volt / már elbontott házuk előtt. Köszönjük családjának és a Békés megyei Vadászkamarának az elhelyezést.
2. Afrika – Etiópia szavannáit ahol császári és katona orvosként dolgozott és szabadidejében rendszeresen vadászott –nagy sikerrel és elismeréssel.
Én csak kiragadtam egy szubjektív témát – gyulai jellege miatt mivel Mészáros Kálmán nagyszerű gyulai születésű híres vadász ( író is egyben aki trófea gyűjteményét később a Nemzeti Múzeumnak ajándékozta).
bemutatásával. A legnagyobb poén kedves fiatalok, hogy Mészáros Kálmán a világ talán legügyesebb és leggyorsabb vadásza volt aki 1 perc leforgása alatt 4 oroszlánt terített le Etiópiában, NÉGYET!
Mindezt a valóságban, nem virtuális módon mint sokan közületek.
Ő tudta csak egy élete volt –amire nagyon vigyázott…… az interneten keressetek rá és olvassatok róla, érdekes és megéri.
3. Továbbá Érdet ahol “utóélete zajlik” a múzeumi tablókon-fotókon, a látogatók örömére.

Az érdi Földrajzi Múzeum meghitt csendes kertjében csodálatos magyar emberek, utazók, kutatók, tudósok – ( pl Kőrösi Csoma Sándor ) vadászok, tisztelgő bronzba öntött és kőbe vésett remek szobrai láthatóak.
A múzeum tartalmas és látványos kiállítása megtekintésre érdemes , sőttttt kötelező – a gyerekek , diákok imádják – imádnák. De jó is annak akit nagypapája, szülei, remek tanárai elviszik ezt a tárlatot – múzeumot megtekinteni. Ők irigylésre méltó gyerkőcök ,hogy a vonzó és bénító kütyü nyomkodása helyett megismerhetik a legbátrabb legkitartóbb magyar embereket, utazókat, vadászaink életét Guines rekordba illő extra teljesítményét.
Köszönjük nekik, hogy magyarként öregbítették a nemzet hírnevét.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.