Tényő – Tájház

Határon belül - 93.000 km2


A több mint kétszáz évvel ezelőtti építésű tényői tájház a kisalföldi népi építészet jellegzetes alkotása, műemléki védettséggel rendelkezik. Ugyan az épület az eredeti megfontolás alapján csak ismeretterjesztő céllal nyilváníttatott tájházzá 40 évvel ezelőtt, de szerencsére az utóbbi években egy-egy rendezvény keretében újra visszaköltözik az élet az udvarba.

http://www.gymsmo.hu/cikk/tenyoi-tajhaz.html

Volt egy különleges időszak az életemben,  amikor 2 éven keresztül, 2014-15-ben minden szabadidőmben a népi építészet csodáit, a hazai műemlékeket-  mind a 19 megye  értékeit felkerestem, mintegy 200 objektumot. Tájházakat, fa-templomtornyokat, vízi és szélmalmokat, naiv műalkotások otthonait, népi épület együtteseket, skanzeneket, temetőket jártam be fényképezőgépem segítségével – itt is sok érdekeset láttam és sok újdonsággal találkoztam.
A kreatív magyar és nemzetiségi ember, a vidéki egyszerű alkotó nép kultúrájával eszközkészítő  és építő tevékenységével találkozhattam.
Ebben a szép munkában  egy állomás volt Tényő a tájház ami bejelentkezéssel egész évben látogatható, tip – top kis épület, kedves rendes porta –igényes kicsiny népi múzeum.
Sok sok igénytelen elhagyatott vidéki tájház és rendezetlen múzeum került kamerám elé, jó volt látni a kiváló állapotban lévő tényői tájházat annak berendezését, hiszen így is lehet , így érdemes.
20 éven belül, jó néhány könyv által eljutottam a várak – kastélyok után – TOP csodáitól a legegyszerűbb, sokszor földből sárból épült, sima falú kicsiny házikókig.
Érdekes volt a kontraszt,  az évszázados  “visszaszámlálás”.

Bagyinszki Zoltán

 

Hozzászólás tiltva.