Kandallók művészi kivitelben – annó

Határon belül - 93.000 km2


A fotográfus honlapján található csodálatos cserépkályhák sorozat után……
A kastélyok, paloták , várak és egyéb későbbi reprezentatív egykor épült életterekben – sokszor ( legtöbbször a helyiség díszeként készültek) míves értékes anyagból és igazai műalkotásként készült az egykori fűtést- meleget biztosító kandallók. Tisztelet a művészi kőfaragóknak, az egykori mesterembereknek.
Több 100 éve különböző anyag, stílus, formavilág jellemzi őket. A válogatás figyelt a részletekre is. Amennyiben a tulajdonos, vagy az adott személyzet egykor nem figyelt kellően a részletekre könnyen és azonnal tragédia történt, történhetett – a nyílt láng, a nagy tűz, esetleg egy erősebb huzat , netán a parázs miatt leégett az egész épület.

A krónikák alapján ez bizony sokszor meg is történt. A tűzvész belülről jött és mindent elpusztított. A középkori tűzvédelem anno még csak gyerekcipőben járt.
Bejárva a Kárpát– medencét, történelmi vármegyéinket a fotós rengeteg szép kandallót csodált meg az elmúlt évtizedekben, 600 év időutazás, ebből megtekintésre ajánlok most néhányat. Áram és tüzelő nélküli jó melegedést kívánok a hideg télben – amelyet egy kis forralt bor is fokozhat, valódi esztétikai élményt is biztosítva a látogatók számára.

Bagyinszki Zoltán

 

Hozzászólás tiltva.