Budapest – Fehér Kereszt fogadó

Budapest

Fehér Kereszt fogadó, a régi Buda emléke

A Batthyány téren nem lehet nem észre venni a régi, rokokó homlokzatú, a többinél alacsonyabb épületet. A 18. században a környékről indultak Bécsbe azok a gyorskocsik, amelyek az akkori legkorszerűbb távolsági közlekedési eszközök voltak. Falk Pál itt nyitotta meg 1730 körül a mai épület elődjében fogadóját. Az telken álló épület helyére fia, Falk Ferenc építtette a ma is látható házat, amelynek egyik szárnya a Batthyány térre, hátsó, több emeletes traktusa a Gyorskocsi utcára nyílik. A fogadó a Fehér Kereszt nevet kapta.

A hely színi előadásoknak és helyi mulatságoknak is otthont adott. II. József két alkalommal járt a fogadóban. A császár személye olyan mély benyomást tett a tulajdonos Falkra, hogy hagyatékából jelentős összeget hagyott rá. A fogadó a 19. században megszűnt, ezután lakóházként használták.

A mai is álló épület a történelem során sok viszontagságnak volt kitéve. Két nagy árvíz is elöntötte, előbb 1838-ban, majd 1876-ban. A 2. világháborúban súlyosan megrongálódott. Az egyre pusztuló műemlék nagyobb rekonstrukción, restauráláson 1974-ben esett át, amikor a pincéjét feltöltötték és lebetonozták. Ettől kezdve egyre süllyedt, a feltöltésre szánt sitt magába szívta a talajvizet, a lakások szinte lakhatatlanná váltak, a tartószerkezet megrogyott. Később eltávolították a süllyedést és vizesedést okozó elemeket, ám a folyamatot már nem tudták megállítani.

Érdekessége:

A mendemondák szerint Casanova a Fehér Kereszt fogadóban találkozott a szép budai molnárnéval. A 2000-es évek elején még működött az épület aljában egy ismerkedős esteket szervező bár, amely e legenda miatt kapta a Casanova nevet…

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/5-egykori-fogado-budapeste/

Vélemény, hozzászólás?