Arad – Múzeum, az 1848-49 Magyar Forradalom és Szabadságharc relikvia kiállítása

Erdély - Partium

 

Arad: ismét megtekinthetők az 1848-49-es forradalom relikviái

A Ceauşescu-diktatúra idején felszámolt tárlat számos érdekességet vonultat fel.

Az Arad megyei múzeumban kiállítást nyitottak csütörtök délután az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tárgyi emlékeiből – írja az Aradi hírek portál.

A múzeum négy termében berendezett, állandónak szánt kiállításon olyan ritkaságok láthatók, mint Kossuth Lajos pipája, a vértanú tábornokok egyikének, gróf Leiningen-Westerburg Károlynak a szívurnája,  Damjanich János vértanú tábornoknak a mankója és összecsukható karosszéke, valamint annak a szekérnek néhány darabja, amelyen 1849 október hatodikán a tábornokokat a vesztőhelyre vitték.

A kiállított tárgyak annak az Ereklyemúzeumnak a gyűjteményébe tartoznak, amely egy 1867-es felhívás nyomán, országos gyűjtés eredményeként jött létre Aradon. Az 1893. március 15-én megnyitott múzeum gyűjteménye a szabadságharc vértanú tábornokainak a személyes tárgyai mellett több mint 17 ezer tárgyi emléket és dokumentumot tartalmaz. A budapesti Nemzeti Múzeum valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 1848-49-es gyűjteménye után az aradit tekintik a korszak legjelentősebb gyűjteményének.

A kiállítás túlélte a román közigazgatás bevezetését, és a második világháborút, csak 1956 után kezdték fokozatosan ritkítani, mígnem 1974-ben, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor személyi kultuszának megerősödésekor a raktárak mélyére száműzték. Az Ereklyemúzeum anyagát az aradi múzeum szakemberei 2009-ben és 2010-ben a szegedi Móra Ferenc Múzeummal és a Budapesti Hadtörténeti Intézettel és Múzeummal európai uniós támogatással katalogizálták, restaurálták és foglalták gyűjteménybe.

A múzeum egyelőre nem tud magyar nyelvű tárlatvezetést biztosítani.

http://foter.ro – 2015. október 2. péntek, 10:00 – béel

Vélemény, hozzászólás?