Kazincbarcika – Kínai (léc) sárkány

Határon belül - 93.000 km2

Egy Szőke Gábor Miklós szoborral gazdagodott Kazincbarcika. A gigantikus méretekkel rendelkező Kínai Sárkány szobor fém vázból készült, rozsdamentes acélcsavarok tartják, 13 méter hosszú és 5 méter magas és több mint 4 tonnát nyom.
A felállítás előtt nagy volt a titkolózás hogy vajon mi kerülhet a 2014. augusztus végén lebontott Jubileumi szökőkút helyére. Ugyan kiszivárgott, hogy egy sárkány szobor, és a facebookon is nyomon lehetett követni az alkotó oldalán a “születést” Mégis sokakban megmaradt a kérdés: Mi köze Kazincbarcikának a sárkányhoz? A város határában található vegyi üzem évekkel ezelőtt kínai többségi tulajdonban került, ennek a kínai–magyar együttműködés jegyében készült el a szobor, amely a városvezetés felkérésére a Wanhua Industrial Group és a BorsodChem Zrt. támogatásával készült el.
Szőke Gábor Miklós az avatáson, így beszélt a szobor színválasztásról:
“A türkizkék négy árnyalata, amely a kínai hagyomány szerint felerősíti a munkahelyen és a családban a pozitív energiákat, ezt a sárkány karmain és száján található sárga és pink neon, valamint a taraját tűzpiros, szőreit pedig ultramarin kék és lila színekkel egészítettem ki”

Ugyan nagy volt a felháborodás a korábbi szökőkút lebontása kapcsán, és többen nem tetszésüket fejezték ki a sárkányt látva, de mióta felállították számtalan fotót, selfie -t láthatunk vele kapcsolatban.

Már beceneve is van a sárkánynak: Kínai Süsü

https://www.kozterkep.hu/~/24110/Kinai_Sarkany_Kazincbarcika_2014.html

Vélemény, hozzászólás?