Gyula – Almásy kastély anno

Gyula városa

ÁTADTÁK -LÁTOGATHATÓ!!!!!

Utazás, invitálás a múltba: Bagyinszki Zoltán

Kész – újra kész a szocializmust követően, a rendszerváltás után ismét régi pompájában látható a főúri rezidencia, a Harruckern- Wenckheim -Almásy kastély.
A kastély ünnepélyes- hivatalos- átadása előtt pár nap van még, zajlik a próbaüzem.
Hamarosan egy szép és érékes látnivalóval – “múzeummal” bővül a városi vonzerő, a Kultúra Magyar Városa. A régi hangulatot, az egykori állapotot a megsárgult gyűrött archív fotók és a 100 éves képeslapok mutatják. Érdekes, érdemes kicsit átböngészni milyen volt az épület eleje, a hátsó homlokzata, a részletek, a konyha, a park ….. – igen valaha ilyen volt, köszönjük a fotósoknak a nyomdának és a gyűjtőknek, hogy megőrizték számunkra,
a fontos kordokumentumokat. A képek segítségével – a kastély megtekintésével beazonosítható a változás vagy a változatlanság. A régi korban nem, ma mindenki számára nyitva áll a kastély bejárata, érdemes megtekinteni a különleges látogatóközpontot.
Kívánok Önök számára hasznos nézelődést, kikapcsolódást, nosztalgiázást a gyulai múltban és jelenben.

 

A  Wenckheim család gyulai kastélyának története egészen a XVIII. század első feléig valamint Harruckern Jánosig vezethető vissza.
A gyulai birtok már az 1723-ban került Harruckern János báró tulajdonába került, aki a középkori vártól délre, az egykori huszárvár helyén 1740-es években építtette fel kastélyát.
Fia, Harruckern Ferenc később a huszárvár kaputornyát barokk kialakítással felújíttatta, emeletesre építette át, rajta órát helyeztek el és párnatagos toronysisakkal fedték le.
A kastély 1795-ben leégett. Wenckheim Józsefné 1798-ban új kúriát építtetett az előző, de 1801-ben ez az épület is a tűzvész áldozata lett.
Négy év múlva gróf Wenckheim Ferenc megbízására id.Czigler Antal egykori vár egyetlen megmaradt része az ún. Kerecsényi-kaputorony felújításával és kibővítésével új, cops stílusú kastély emelt.
A század második felében az épület már az Almásy család tulajdonában volt, Almásy Dénes 1888-ban felújíttatta az épületet, majd 1902-ben az oldalszárnyakat emeletesre építtette Sztraill Ferenc építésszel.
1832-ben épült lovardáját az 1950-es években uszodává alakították, amit pár éve a legmodernebb technológiai követelmények szerint felújítottak.

A többször átépített,az Alföld területén ritkaságszámba menő kastély a Gyulai várral egységes építészeti együttest alkot. Élénk kulturális életéről tanúskodik az a tény, hogy már az 1700-as évek közepéről kastélyszínház működött falai között. Emellett barokk konyhája is korának kiemelkedő gasztronómiai központja volt. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy az Erkel család három generációjának munkássága kötődik a kastélyhoz.

Forrás:  wenckheim.hu

Vélemény, hozzászólás?