Nagytétény – Kastélymúzeum 2. – belső válogatás

Határon belül - 93.000 km2

A trencséni ( 13. terem,  Felvidék 1728-38 ) későbarokk Refektórium bútorzata és a mesteri faragások igazán megérnek egy látogatást. A látványos külsejű barokk rezidencia a bútorkészítés, a bútorművészet csodás tárgyi emlékei mellett, figyelemre méltó és változatos cserépkályha gyűjteménnyel rendelkezik. Igazi látványélmény a termenként eltérő sok szép, részleteiben is különleges ” szoborszerű   fűtőberendezés”.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

 

1904-ben a kastély kiégett, eredeti berendezése megsemmisült. A II. világháború folyamán az épület súlyos károkat szenvedett. 1945 után a volt résztulajdonos, Dáni Géza művészettörténész elképzelését, hogy a kastély iparművészeti kiállítások színhelye legyen, az Iparművészeti Múzeum vezetője, Voit Pál is magáévá tette. Előterjesztésére a birtokot kezelő Földművelésügyi Minisztérium 1948-ban átadta a kastélyt múzeumi célokra. A kastély helyreállítása 1951-ben kezdődött meg.

1990-ben – a romló épületállapot miatt – szükségessé vált a kastélymúzeum bezárása. Az 1997-ben megkezdett felújítási munkák után külsőben és belsőben megszépülve 2000 nyarán a millennium tiszteletére rendezett “Bútorművészet a gótikától a biedermeierig” című bútortörténeti kiállításával nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség számára.

http://museum.hu – Király Elvira a kastélymúzeum vezetője /részlet a kastély bemutatásából/

Vélemény, hozzászólás?