Monok – Kossuth Lajos Emlékház

Határon belül - 93.000 km2

Monok szívében található az a 18. század végén épült magasföldszintes, konytolt, nyeregtetős copf stílusú ház, melynek északi udvari szobájában született Kossuth Lajos (1802–1894), az 1848–49-es szabadságharc szellemi vezére, a 19. századi nemzeti függetlenségért, polgári szabadságjogok biztosításáért vívott harc kiemelkedő államférfija.
A szülőházban 1949-ben nyílt először kiállítás, Kossuth halálának 55. és a szabadságharc bukásának századik évfordulója alkalmából. Az emlékmúzeumot 1963-ban a Magyar Nemzeti Múzeum intézményévé nyilvánították, s a magyarországi Kossuth-kultusz ápolásának egyik centruma lett. A ma látható kiállítás 1994-ben, Kossuth Lajos halálának századik évfordulóján nyílt meg. Az Emlékház fenntartója immár Monok község.
1949-ben négy helyiségben rendezték be az emlékmúzeumot, ma az egész épületben, hat termen át kísérhetjük végig a neves államférfi életét és munkásságát. A tárlat kiemelt hangsúlyt fektet az életpálya kezdetére és az emigrációban töltött évekre. A kormányzóelnöki díszkardtól kezdve a családi bútordarabokon át számos Kossuth-relikvia tekinthető meg itt, továbbá jó néhány, a kultuszt reprezentáló tárgyi emléket is kiállítottak. Az épület pincéjében hegyaljai pincerekonstrukciót találunk, az emlékház oldalszárnyában pedig két állandó tárlat látogatható: az egyik az Andrássy-teremben, Kossuth-emlékek, egyházi-néprajzi értékeink, a másik a Zsuffa-teremben, Védett növények Monokon címmel.
A főépület homlokzati részén Kossuth emléktáblája, valamint az 1911-ben felavatott, Gárdos Aladár által készített melldombormű található.

http://www.mozaikmuzeumtura.hu

Vélemény, hozzászólás?