Golop – Vay kastély egykor és ma

Határon belül - 93.000 km2

BAGYINSZKI ZOLTÁN:

2015-telén ismét erre vitt az utam, A ZEMPLÉNBEN AUTÓZTAM. Érdekes volt látni néhány év elteltével a teljesen helyreállított  igazán elegáns – de mivel reneszánsz  épületről van szó – szolid díszítésű kis kastélyt.
Évekkel ezelőtt az omladozó épület szomorú látvány volt , gondoltam ennek a műemléknek  is vége!!!!!!!!
Hála a teremtőnek nem ez történt , sikertörténetről  tanúskodik a képriport.  EGYKOR ÉS MA!!!!
KÖSZÖNJÜK  A TULAJDONOSNAK- A TEHETŐS MAGYAR VÁLLALKOZÓNAK AKI ERRE A FELÚJÍTÁSRA FORDÍTOTTA  MAGYAR FORINTJAIT.
A falu szélén Golop határában látható a patinás reneszánsz úri lak – kiváló fotótéma a régi golopi Vay kastély.
A mai Magyarország területén a török világ nem sok eredeti reneszánsz értéket , építészeti emléket hagyott az utókorra, ezt a
meglévő keveset becsüljük meg , közös érdekünk, közös értékünk.

A képek készítési ideje 2008 – 2015

A „régi” kastély
A régi kastély védelmi céloknak is megfelelő három szintjét a 16. század első felében Golopi Gáspár építtette. A mohácsi csatavesztést követően a környék többi udvarházához hasonlóan megerősítették. Az alsó szinti helyiségeket donga-, a középső szinten lévőket szépen formált fiókos dongaboltozatokkal fedték le. Itt nyílt az épület kapuja, melyhez külső feljárat vezetett. A szintek között belső lépcső is épült. A török időkben többször felégették, de minden alkalommal helyreállították. 1678-ban, a tulajdonos Ibrányi testvérek birtokmegosztásakor az egyik örökös férje, Vay Ábrahám, illetve a családja tulajdonába került és maradt 1945-ig.

Az „új” kastély
A 19. század elején építették meg a régi épület közelében az új kastélyt. A család feje ekkor Vay Miklós (1756–1824) dandártábornok, Hollandiában tanult hadmérnök, az idősebb bárói ág megalapítója volt. Feltehetően ennek köszönhető a környéken azonos időszakban épült kastélyoktól való különbözősége. Az udvar felé egy-, a kert felé kétszintes épület három, pavilonszerű rizalitból, valamint az azokat összekötő, keskenyebb épületrészekből áll. Külsején egyszerű, a klasszicista kastélyokra jellemző, minimális épületdíszeket alkalmaztak. Az épületeket kerítő parknak és gazdasági épületeknek már alig van nyoma.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 

Vélemény, hozzászólás?