Apatin – Városháza

Délvidék

Apatin nevének eredete a bátai apátságra vezethető vissza. A mohácsi vészt megelőző időben még Apáti névvel illették a települést, ami idővel Apatinra módosult. A 15-16. században a kalocsai érsek fennhatósága alá tartozott, ekkoriban érseki vár állott itt és mezővárosi rangot kapott a település.
Apatin azon szerencsés városok közé tartozott, melyek átvészelték a törökdúlást, ám a 17. század végén a felszabadító háborúk során mégis elpusztult és elnéptelenedett.

A település életében újabb lendületet hozott Grassalkovich Antal gróf 1748-as intézkedése, mikor többségében württembergi német iparosokkal telepítette be Apatint, aminek köszönhetően már 1755-ben újra mezővárosi ranggal rendelkezhetett.
A városban 1756-ban megalapították a történelmi Délvidék legrégibb, ma is működő sörgyárát, melynek terméke ma is sokak kedvenc söre.

A német lakosságot az 1944-es események során elüldözték, noha híresen szorgalmas és derék népként tartották számon őket. Mintegy 12 ezer német hagyta el Apatint.

A városházát különleges formájú tornyáról ismerhetjük fel. Az épület Raichle Ferenc alkotása, akinek nevéhez sok más kivételes épület tervezése is fűződik a Délvidéken. A pisztáciafagylalt-színű századfordulós épület magyaros motívumokkal is büszkélkedhet. A városházát a sétálóutca keleti végén találjuk.

http://delvidekiutazas.com

Vélemény, hozzászólás?