Budapest – Kölcsey Gimnázium

Budapest

A középiskolát eredetileg 1798-ban alapították az V. kerületi Magyar Királyi Főgimnázium fiókiskolájaként. A növekvő létszám sürgette egy önálló épület megszületését. A területválasztás a Madarász család Munkácsy Mihály utcai telkeire esett.

Az iskola megvalósítására kiírt pályázatot Kőrössy Albert Kálmán nyerte „Vörösháromszög” jeligével. Kapuit 1909.04.14-én nyitotta ki. Az I. világháború idején azonban hadikórháznak elfoglalták. A helyreállítását követően 1920-ban vette fel az intézmény Kölcsey Ferenc nevét. Ekkor kezdték meg a francia, olasz, német nyelvek oktatását. Ám a fő profil a mennyiségtan és a természettudomány volt. A II. világháború alatt bevezették a honvédelmi ismeretek oktatását, mert a felsősöket tűzoltói, segédrendőri, légvédelmi szolgálatra osztották be. A háború nagy károkat okozott. Ivóvíz és fűtés hiányában a Széchenyi fürdő termében folyt a tanítás.

A nyitott udvarú, U alakú épület díszei szecessziós hatásúak. A tetőn kis tornyocskák, az ajtókon faragott díszek láthatók. A homlokzaton koronás címer és az iskola neve olvasható. Az épület bejáratai a lépcsőházakkal, a hátsó sarkokban nyílnak. Lépcsői márványhatásúak, korlátja sötétszürke kő, padlóját terrazzo díszíti.

http://lasdbudapestet.blogspot.hu

 

Vélemény, hozzászólás?