Borsi – A legszebb II. Rákóczi Ferenc szobor a Kárpát- medencében

Felvidék

A nagyméretű Rákóczi – mellszobor a Borsi Rákóczi várkastély előtt áll 1969 óta, méltó helyen, hiszen ebben a kastélyban született a fejedelem.
Mayer Ede 1907-ben – Rákóczi hamvainak Rodostóból való hazahozatala utáni évben – készítette Rákóczi mellszobrát, Mányoki Ádám festménye alapján.

A szobor Zólyom város főterén állt, de 1920 júniusában ledöntötték, szerencsére nagyon nem sérült meg, a sapkájáról a kócsagtoll tört le és veszett el.
Ekkor parancsot adtak ki a szobor beolvasztására, a véletlenen múlott, hogy a szállítására kijelölt teherautó sofőrje egy talpraesett magyar fiatalember volt, aki ügyesen az autó alá bújva, olyan hibát kreált, hogy nem indult el a kocsi. A szobrot kísérők – megunva a várakozást – magára hagyták a magyar sofőrt, aki a szobrot a zólyomi várba szállította, ahol a pincében elrejtették.
Az 1960-as évek elején a szobor átkerült Fülekre, ahol 1968-ban a múzeum igazgatója kitette a múzeum bejáratához.

Borsiból Kása István Fülekre benősülve, az Iskolaügyi osztályon dolgozott, ahová a múzeumok is tartoztak. Ellenőrizve a füleki múzeumot, megtudta az igazgatótól, hogy a szobrot már több intézménynek felajánlotta, ha a II. Rákóczi Ferenc nevét felveszi az intézmény, amit senki nem mert felvállalni.
Ekkor a Borsiból származó Kása István indítványára, a Rákóczi szülőháza – a Rákóczi várkastély – előtt 1969. május 31-én felállították a szobrot. 2008-ban a hiányzó kócsagtollal is kiegészítették.

A kastély állapota romos, pár éve a tetőt kicserélték, de anyagi segítségre lenne szükség a további munkákhoz.

Forrás: Kázmér István, a Rákóczi múzeum vezetőjének elbeszélése, www.kozterkep.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”b6859e67″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Borsi, Szlovákia{}1-default.png{}Borsi, Szlovákia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?