Bécs – Belvedere palota ( Ausztria )

A nagyvilágról

A pompázatos barokk kastély ma Ausztria egyik legjelentősebb művészeti gyűjteményének számít, amely az osztrák művészet remekeit mutatja be a középkortól a jelenkorig.
A csodás épületegyüttes Savoyai Jenő herceg halála után Mária Terézia tulajdonába került, aki a császár galériát helyezte el benne. A XIX. század végén a trónörökös, Ferenc Ferdinánd lakhelyeként szolgált az épület. Az ellene elkövetett merénylet után tört ki az első világháború. 1919 óta az Osztrák Képtár található a Belvedere-ben.

A Felső-Belvedere az osztrák művészet legjelentősebb alkotásait mutatja be a középkortól a barokkon át egészen a jelenkorig. A világ legnagyobb Gustav Klimt-festménygyűjteménye, valamint Egon Schiele és Oskar Kokoschka mesterművei mellett a francia impresszionizmus és a bécsi biedermeier kiemelkedő alkotásai is helyet kaptak. A képtárban így nemzetközi összehasonlításokra is lehetőség nyílik. Az állandó kiállítás fénypontja a Felső-Belvedere Képtárban Klimt „Csók” és „Judith” című alkotása.
Az Alsó-Belvedere-ben és az Orangerie-ben (Narancsház) Savoyai Jenő herceg lakószobáinak és dísztermeinek pompája nyűgözi le a látogatókat, például a Groteszk teremben, a Márványgalériában vagy az Arany szobában. Az Alsó-Belvedere és az Orangerie kiállítótermeiben impozáns időszaki kiállítások tekinthetőek meg.

Az Augarten Contemporary, a Belvedere 2. kerületi kirendeltsége kortárs kiállításoknak ad otthont.

http://www.austria.info
[google-map-v3 shortcodeid=”44a2f6fa” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Prinz Eugen-Straße 27 1030 Wien{}palace-2.png{}Prinz Eugen-Straße 27 1030 Wien” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?