Gyula – Betlehem a Körös vizén

Gyula városa

Kultúrális határnyitás Zerinden (Különleges vizi Betlehem a Fekete- Körös habjain)

A szeretet ünnepe előtt két nappal nagy meglepetés érte Zerind lakosságát. Előzetes egyeztetés után Zerindre érkezett a gyulai betlehemes küldöttség Alt Norbert alpolgármester irányitásával. Búcsúztatásukon a Szanazugban ott volt Dr. Görgényi Ernő polgármester úr is. Az ötlet pofon egyszerű. Zerind főterére érkezett betlehemes szereplők, meleg fogadtatásban részesültek Simándi Sándor polgármesterrel az élen.

Tettrekész fiatalemberek, három hajós, akik végrehajtották a nem veszélytelen kalandot, István a kapitány, Imre a szervező és Zoltán a fotós küzdött, 7 órán át az áradó, gyors és örvénylő vízzel, Isten akaratából (fantasztikusan kedvező időjárással) és a suzuki motorral sikerült leküzdeni az akadályokat, a megszentelt konvojnak és a legénységnek. Először Trianon óta itt volt, vízi határátlépés 2010. decemberében, Karácsonykor, a magyar-román határon, a Fekete-Körösön.

Mindenhol felemelő , torokszorító érzés volt találkozni a helyi, partiumi kedves magyarokkal. Csodás érzés volt a fogadtatás, a találkozás, a beszélgetés, a visszavárás, látni már messziről a gátakon, a rengeteg érdeklődőt, ünneplő embert – ezt csak a három hajós tudja mit jelent – a képek érzékeltetik.

Útvonal, kb. 50 km, 8-9 km/óra sebességgel haladva, Gyula – Szanazug – Városerdő – Sarkad – Ant – Feketegyarmat, és a végállomás Nagyzerind. A betlehemes figurákat a gyulai József Dezső kör készítette. A nagyszabású program zerindi ünnepséggel, mikulással és baráti vacsorával zárult. Ahol megbeszéltük lesz folytatás.

Közben elkészült egy igényes CD lemez 150 fotóval. Amelyet eljuttatunk minden részvevő, közreműködő számára és igyekszünk a sajtót is megmozgatni, (hiszen ilyen remek ötlet – Alt Norbert alpolgármestert dicsérve – ritkán születik.)

Tervezzük egy fotó- vándorkiállítás keretében megmutatni az eseményeket. Valódi európai fogantatású kezdeményezés volt, Schengen szellemében. A keret adott, s lám, akadnak tettrekész fiatalemberek, akik kitöltik tartalommal. Gratulálunk. Mellesleg, örülünk, hogy megúsztuk szárazon.

Bagyinszki Zoltán, Hevesi Mónár József

Vélemény, hozzászólás?