Gyula – Hungarikum – Békéscsabai kiállítás

Gyula városa

Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár

2011-ben hagyományteremtő szándékkal hívták életre a Békés Megye Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásárt. Ezen a népszerű kísérőrendezvényen Békéscsaba és Békés megye jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel mutatkoztak be a helyi termelőktől kezdve a nagy múltú gyártókig azok, akik fontosnak tartják, hogy megismertessék a látogatókkal a helyi élelmiszeripari és egyéb kézműves termékeket.

Két év során a kiállítás sokat fejlődött, így 2013-ban már a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár néven került megrendezésre. Azon cégeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek, termelőknek, kézműveseknek, népművelőknek kínáltunk megjelenési lehetőséget, akik hajlandók bemutatni az általuk létrehozott vagy ápolt helyi értékeket, és szeretnénk ezzel ismertségüket növelni.

A 2013-as év során megrendezett rendezvényen mintegy 50 kiállító jelent meg a nagyközönség előtt.  Kiállítóink közé tartozott a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, amely a „Kárpát-medence hímző kultúrája” című kiállítással várta a látogatókat. A kiállításon a Kárpát-medence legismertebb tájegységeinek hímzéseivel – az erdélyi hímzések közül a mezőségi, a kalotaszegi és az udvarhelyi, az alföldi hímzések közül a Békés megyei szűcs, a Dél-alföldi gyapjú, a Furtai a Komádi, a kalocsai. A felvidéki hímzések közül: a palóc, a matyó, a Gömöri, a trencsényi, a záriecie-i, a dunántúli hímzések közül a sárközi, rábaközi, sióagárdi, a dél-dunántúli hímzések közül a drávaszögi és a Szigetvár vidéki – találkozott a látogató. Természetesen számos más mesterség is képviseltette magát a Kiállításon: fafaragó, bőrdíszműves, fazekas mester, üvegfestő, népi ékszerkészítő a teljesség igénye nélkül. Számos termelőnél kóstolót is tartottak a nagyérdemű számára, így a látogatók kolbászokat, különböző mézeket, mézeskalácsokat ízlelhettek meg.

Igazi színfoltja volt a kiállításnak a Kézműves Magyar Ízek Vásárának bemutatkozása. A családi vállalkozás küldetése, hogy a tradicionális magyar élelmiszerek visszakerüljenek a boltok kínálatába, a kamrák polcaira, az asztalokra és kedvenceink listáira.

A kiállítás helyszíne a Békéscsabai Városi Sportcsarnok küzdőtere, valamint ehhez csatlakozik külső kiállítási területként a sportcsarnok közvetlen környezete.

(forrás: http://csabaisorfesztival.hu )

Vélemény, hozzászólás?