Budapest – Liszt Ferenc Zeneakadémia II. – A Nagyterem

Budapest, Határon belül - 93.000 km2

A Nagyterem a korai hazai vasbeton építészet kitűnő alkotása. Méretei az építkezés idején impozánsnak számítottak: 25 méter hosszú, 23 méter széles, 16 méter magas. A több mint 1200 hallgatót befogadó terem ma is Magyarország legjobb akusztikájú koncertterme. A terem elegáns belső díszítése barna tónusú. A tartópillér nélküli oldalerkélyek az első emelet két hosszoldalán húzódnak teljes szélességben. A páholyok felett, illetve a falakon található domborművek Telcs Ede alkotásai. A mennyezeten hat darab üvegezett felülvilágító nyílik, ezen kívül az oldalerkélyek fölött festett üvegablakok biztosítják a nappali fényt.

A nagyterem orgonáját – ami az ország első koncertorgonája volt – a német Voit und Söhne gyár készítette. A 4 manuálos, 74 regiszteres, elektropneumatikus, kúpláda  rendszerű hangszer 1907-ben készült el.    A kétszer átépített és bővített hangszer 1965-ig működött. 1967-ben teljesen új orgonát kapott az intézmény, amelynek építője a ludwigsburgi E. F. Walcker orgonagyár volt. Ez a hangszer 4 manuálos, 86 regiszteres.

(forrás: http://lfze.hu )

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.{}music_classical.png{}Zeneakadémia” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?