Jungfrau – Svájc

A nagyvilágról

Fotós élmény Európa közepén

Nagy várakozás és hatékony szervezés előzte meg találkozásomat a Heggyel.
Készültem. Szerettem volna pár jó felvételt készíteni a havas csúcsokról,
DE AZT A LÁTVÁNYT, AZT AZ ÖT PERCET – AZOKAT A FÉNYEKET, SZÍNEKET A LEGMERÉSZEBB ÁLMAIMBAN SEM GONDOLTAM.

2010 szeptember közepén jutottam el feleségemmel, Zsókával Svájcba, az Alpok- a hegyek világába. A program fináléja a Jungfrau volt. Természetesen az ember vár valamit, ezt a várakozást közvetlen megelőzte a Mattenhorn piramisának döbbenetes látványa. Azt hittem, hogy ezt már nem lehet felülmúlni. Lehetett – a természet, vagy a Teremtő által – Nekem sikerült az élmény, köszönöm!!!

A Jungfrau tövében, Wengenben eltöltött feledhetetlen pár nap, a felhő és páramentes esték csodálatosak voltak. Séta, pihenés, beszélgetések, a jó konyha, a rövid túra, a tisztaság, a látvány, a szorongás a kabinos felvonóban, a 296 m magas vízesés, az elektromos vonatok és autók világa különleges élmény volt.
Aznap is tiszta idő volt, a vacsora közben este 8 óra után a hangulatos éttermünk ablakán egy narancsszínű fénycsík világított be, ez engem is „megvilágított”. Azonnal félbehagytam az étkezést, mondtam a nejemnek – bocs mindjárt jövök és felszaladtam a fényképező gépért. Elkaptam a teleobjektívet- az állványt el is felejtettem és rohantam a hátsó teraszra ahonnan hibátlan kilátás, remek panoráma tárult elém. (Ezt már előző este megtapasztaltam)

Ott volt előttem a Jungfrau, több mint 4000 m magas hósapkájával – de nem fehéren, hanem narancs színben, ami percek alatt elsötétedett és meggypiros színűvé változott. A látványt fokozta még a föléje hajló halvány felhősáv, amely pikánsabbá, kívánatosabbá tette a „fiatal hölgyet” objektívem számára.

Beszívtam a látványt, a gépet gyorsan beállítottam, egy szék karfáján rögzítettem és türelmetlenül belenéztem a keresőbe – amit láttam az elmondhatatlan fotósélményt jelentett, maga volt a gyönyörűség.

Exponáltam, exponáltam, exponáltam, dolgozott a Nikon. Közben a képkivágást folyamatosan módosítottam, kerestem a látványt. AKKOR OTT, MEGTALÁLTAM.
A fény amilyen hamar jött – olyan hamar elillant. Hirtelen besötétedett.
Azonnal visszanéztem a képeket, illetlenség mondanom, de nagyon elégedett voltam, sikerélményem volt.
Visszamentem az étterembe a párom tudta, gondolta mi történt, az arcomon látta, hogy valami remek dolog velem. Mutattam neki a színesre festett havas tájképet- a Jungfraut, most megmutatom Önöknek is.

2010. szeptember – Bagyinszki Zoltán

Jungfrau régiót az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn vidéke az Alpok legjobban eljegesedett területe. Itt találhatjuk kontinensünk legnagyobb gleccserét és számtalan jég által létrehozott természeti formákat; ld. U alakú völgyek, végmorénák, kárfülkék stb. Geológiai szemmel nézve lenyűgöző ez a vidék, hiszen mindazok a természeti erők megtalálhatók itt, melyek hosszú időkkel ezelőtt alakították ki az Alpok hegyláncolatait. Élő- és állatvilága rendkívül sokszínű, sok olyan állat él itt, melyek tipikusan az alpesi illetve szubalpin területekre jellemzőek. Továbbá azt is megfigyelhetjük, hogy növényvilága a jégmezők visszahúzódásával, miként terjeszkedett és honosodott meg. S itt törnek az ég felé Alpok csodálatos északi sziklafalai olyan hegyóriásokkal, mint az Eiger, Mönch és a Jungfrau (4158 méter).

Interlakenből 2 és fél órás vonatozással Wengen érintésével juthatunk fel “Európa csúcsára” a Jungfraujoch-ra. Ez Európa legmagasabb (és legdrágább) hegyi vasútja, felső állomása 3454 méteren van, ahol panorámaterasz, éttermek és jégbarlang várja a látogatókat. Wengen az Eiger, Mönch és Jungfrau lábánál fekszik, 100%-osan autómentes övezet. A völgyben lévő parkolóból egy keskeny nyomtávú vasút hozza fel az utasokat az 1274 méter magasan fekvő, patinás szállodasorral rendelkező üdülőhely központjába. A vendégek 28 hotel (5000 férőhellyel) és több apartman közül válogathatnak. Wengen hírnevét többek között a Lauberhorn Sí Világkupa versenynek is köszönheti. A Wengenhez két legközelebb eső sícentrum a Kleine Scheidegg és Männlichen.

Forrás: sielok.hu

Vélemény, hozzászólás?