Bükkzsérc – Baglyosi pincesor

Határon belül - 93.000 km2

A Bükki Nemzeti Park lábánál lévő település Mezőkövesdtől 18 km-re, Miskolctól 30 km-re helyezkedik el. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települése tipikus bükkaljai falu, gyönyörű panorámával, hagyományos faluképpel, szép házakkal, borospincékkel, pincesorokkal, tiszta levegővel. A Bükki borvidék tagja.

A falu déli végénél két sorban állnak a riolittufába vájt présházak, borospincék. A Felső és az alsó „Baglyos” pincesorok látványa igen megnyerő.

A Felső pincesoron található a település leghíresebb pincéje, a Pelyhe Pince. Az 1865-ben épült présházban a Pelyhe család által látványosan kialakított Pincemúzeum várja a vendégeket. A présház és a pince korábban a Katolikus Egyház tulajdonát képezte. Ma a pincemúzeumban régi borászati tárgyakat lehet megtekinteni, amelyek mindegyike mellett a pontos megnevezése és az adományozó neve is olvasható. Ezenkívül a tufapince díszes faragásai, melyeket Soltész Sándor bükkzsérci tufafaragó mester készített, tartanak nagy érdeklődésre számot.

Bükkzsérc fontos látnivalója még a Községi Emlékház, amely 2004-ben nyílt meg, három időszaki kiállítással. Egyrészt a 120 db-ból álló fotókiállítás, amely az 1890-1970-es évekig terjedő időszakot mutatja be, másrészt egy 40 db-os vadászati trófeakiállítás és a Hajnóczy cseppkőbarlang feltárásának felvételei láthatók itt.

A Hódos hegy tetején elhelyezkedő patkó alakú kopár természeti képződmény, a helybeliek által “Patkó hegynek” nevezett hely szintén megemlítendő a falu nevezetességei között. A legenda szerint a hely Szent László király lova patkójának a nyomát őrzi.

A település fontosabb eseményei: a Pünkösdi borverseny, a július végén rendezett jótékony célú labdarúgó fesztivál és a szeptember harmadik vasárnapján tartott búcsú.

Bükkalja borvidék borfajtái:

A bükkaljai borvidéken, ha elindulunk kifelé bármelyik településről, biztosan találunk egy pincesort. És ebben csak egy pici túlzás van, amit bőven ellensúlyoz, hogy néhány településen több sor is várja a látogatókat. Szép messziről is elnézni a pincelejáratok szabályos, kőből rakott háromszögeit, vagy az egyszerű fehér borházak sorát. De még izgalmasabb a mélyükre nézni: van, ahol a tufába figurákat faragtak az egykori gazdák. És persze onnan kell előcsalogatni a bort, mert ha valahol ki lehet próbálni, milyen egy kvaterkázó, békés, de vidám délután, akkor itt biztosan.

CHARDONNAY
A sokarcú fajtából különböző, általában könnyű, friss, illatos borokat készítenek itt. Különösen teljes érésben szüretelve gyakran házasítják más fajtákkal (semillon, leányka) speciális, telt ízű, testes, tartalmas elegáns fehérborokat készítve.

OLASZRIZLING
Az alapvetően a fehérboroknak kedvező éghajlat miatt jó Olaszrizlingek találhatók a vidéken. A lágy savú, de zamatban gazdag borok szépen megmutatják a fajta jellegzetességeit.
Bogácsiak zászlós boráról történet  tovább >>

LEÁNYKA
Adottságai kiváló minőséget termelő, savaiban a rajnai vidéket idéző borvidékké tehetik Bükkalját. Ennek egyik előfutára sok szép leányka: a lágy savú, illatos bor az egrinél könnyebb, vékonyabb, ideális beszélgetőbor.

KÉKFRANKOS
A borvidék sajátosságait szépen megjelenítő borok készülnek a legnagyobb területen termesztett szőlőből. Savaik tiszták és jellegzetesek, ízhatásukban a fajta jegyeit szépen kidomborítják. Karakteres, férfias boroknak is mondhatjuk ezeket.

(forrás: http://www.pincefalvak.hu és http://www.pelyhepince.hu )
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Bükkzsérc, Magyarország{}vineyard-2.png{}Bükkzsérc” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?