Budapest – Károlyi Csekonics palota

Budapest

A Károlyi-Csekonics Rezidencia a város szívében fekvő neobarokk stílusú palota, mely napjainkban rendezvényhelyszínként is funkcionál. Az épületbe lépve a Hallba érkezünk, amely a fafaragásokkal gazdagon díszített, impozáns körlépcsőjével adja a Rezidencia különleges atmoszféráját. Ez vezet fel Bennünket az emeletre, ahol a rendezvénytermek találhatók: a 300 fő befogadására alkalmas Bálterem; a modernizált, teljesen hangszigetelt Vetítőterem, 105 székkel; a korhű, közel 70 fős Csekonics terem és az ezt kiegészítő Wekerle Sándor Emlékszoba, mely 20 főt képes befogadni. Földszinten található még a Grófi dolgozószoba, mely 20-25 fős kapacitással rendelkezik.  A Rezidencia remek helyszíne lehet konferenciáknak, ahol a plenáris ülések után a kisebb termekben folytatódhatnak az előadások szekcióülések keretében, valamint alkalmas sajtótájékoztatók, fotózások, fogadások megrendezésére is.

A Nemzeti Múzeum másik oldalán, a Múzeum utcában építtette fel Károlyi Istvánné, született Csekonics Margit a család palotáját. Férje országgyűlési képviselő volt, és az MTA tagjai közé is beválasztották. A kivitelezés 1881-ben kezdődött meg az osztrák Ferdinand Fellner és a porosz Hermann Helmer tervei nyomán. Az építészpáros elsősorban színházai révén vált ismertté, az ő munkájuk egyebek között a pesti Vígszínház épülete is.
A Károlyi–Csekonics-palota legszebb része a fotókon részletesen látható hall, ahol ma is megcsodálhatjuk Thék Endre műiparos remekbe szabott falépcsőjét. A palota többi része sajnos sokat alakult az elmúlt század során, mivel az épületet funkciója többször is megváltozott.

forrás: http://helyszinonline.hu/helyszin/karolyi-csekonics-rezidencia és A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”1088 Budapest, Múzeum u. 17.{}house.png{}Károlyi Csekonics palota” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?